Medlem af Fredericia Byråd, Turan Savas (A) modtog mandag den 29. januar 2024 Ridderkorset af det danske kongehus som tak for hans sin femte periode i byrådet som politiker. Det var en rørt Savas, der fik ros af borgmester Steen Wrist for hans indsats.

Den officielle titel på hæderen er Dannebrogordenen. Den gives i sær til folk med tilknytning til den danske stat, herunder officerer, embedsmænd, diplomater og politikere. Savas har tidligere fortalt sin historie til AVISEN, og den er meget speciel:

– Min far var bonde, da min onkel sendte bud efter ham. I starten var Tyskland destinationen, men det blev Danmark, han endte i. Her ventede et liv med gode muligheder for de gæstearbejdere, der ville tjene penge og arbejde. Jeg husker tydeligt, at min far fortalte om, hvor godt det var at være i Danmark. Han havde derfor ingen planer om at rejse retur til hjemlandet. I stedet blev Tyrkiet en feriedestination, hvor han en gang om året mødte sin familie. Men efter 10 år havde min mor fået nok. Der skulle ske en ændring. Langdistanceforholdet blev et problem for familien, erindrer han.

– Min far fik et ultimatum. Enten skulle han tage familien til Danmark eller også skulle han blive i Tyrkiet. Derfor valgte min far at søge om at få familien med til Danmark. Jeg var blot 11 år, og havde lige afsluttet grundskolen i Tyrkiet med en eksamen.

Da Savas ankom til Fredericia var det en helt ny verden, der åbnede sig for ham. Men han satte sig for at blive en del af den, og med dagens hæder, kan han se tilbage på en stor succeshistorie. Det er en historie med udfordringer og integration, men også energi til den by, han blev en del af:

– Jeg husker tydeligt, hvor stort det var, da jeg blev valgt til byrådet. Jeg var den første ikke etniske dansker, der blev valgt til byrådet. Jeg husker også, at det generelt var et godt valg for Socialdemokratiet, der valgt tre ud af fire borgmesterposter i de fire største byer.

Flere nuværende og tidligere byrådspolitikere har arbejdet sammen med Turan Savas gennem tiden, herunder forhenværende borgmester Uffe Steiner Jensen. Den nuværende borgmester, Steen Wrist, var også glad for at kunne overrække ordenen til Savas, der samtidig havde flere familiemedlemmer på tilskuerrækken i dagens anledning.

– Du har gjort en stor indsats for Fredericia, og det takker vi dig for, sagde Wrist, hvorefter Savas modtog klapsalver fra salen. Blomsterne blev overrakt af viceborgmester Susanne Eilersen. Selv var han meget fåmælt, men tydeligvis meget berørt af situationen.

Du kan læse hele historien om Turan Savas nedenunder denne artikel.