FOA har 130 medlemmer, der venter i årevis på erstatning efter vold på jobbet. En af dem er Line Andersen, som er 30 år og social- og sundhedsassistentelev i Kolding Kommune, som kan se frem til 31 måneders ventetid på afgørelsen i sin erstatningssag, efter at hun i december 2022 blev overfaldet på jobbet.

Og et nyt svar til retsordfører for SF, Karina Lorentzen bekræfter, at sagsbehandlingstiderne hos Erstatningsnævnet er steget voldsomt. Hun vil derfor have justitsministeren på banen og sikre ressourcer og mere i lønposen til dem, der behandler sagerne.

– Det er jo uanstændigt at mennesker, som vi beder om at arbejde i erhverv med en risiko for vold, skal lide yderligere, fordi de ikke kan få afgjort deres erstatningssager. Det kan vi som samfund ikke være bekendt, siger hun.

– Vi kan se, at sagsbehandlingstiderne går i vejret igen, da man ikke fornyer ekstra midler til området efter 2020. Og det er en smule mærkeligt, at medarbejderne som sidder med erstatningssagerne til minkerhvervene lige er blevet tilbudt 5000 kroner mere i lønposen om måneden for at fremme sagsbehandlingen, mens dem som sidder med mennesker udsat for vold på deres arbejde, ikke får en rød reje ekstra, fortsætter Karina Lorentzen.

FOA fortæller, at en ældre mand med Alzheimers i Lines pressede fire fingre mod hendes hals og efterlod hende med blå mærker, psykiske traumer og en langvarig og dyr sygemelding. Siden har Erstatningsnævnet udsat hendes sag to gange, og beskeden sidst var, at der nu går yderligere 16-17 måneder inden hun kan få en afgørelse.

Ifølge et svaret til Karina Lorentzen ventede ofre for vold i 2019 ventede 34 dage på en afgørelse om erstatning, mens ofre i nye sager i 2023 se frem til en afgørelsestid på 260 dage. For gamle sager er der i 2023 næsten to års ventetid, nemlig 622 dage.