Onsdag indledes EM i herrehåndbold, og der får Danmark muligheden for at vinde det første EM siden 2012. Det er derfor et mesterskab, som Jacobsen endnu ikke har vundet som landstræner.

Når det kommer til Verdensmesterskaber, har Danmark været ustyrlige under Nikolaj Jacobsen. I 2019, 2021 og 2023 har Danmark vundet VM i herrehåndbold, og det har været i suveræn stil. Jacobsens tropper har fejet al modstand af banen og hjemtaget trofæet tre gange i træk, men det er knebet mere, når det er kommet til EM.

Der var fadæsen i 2020, da Danmark røg ud efter det indledende gruppespil, og det kom der også en konsekvens af. Lige siden har Danmark lavet tiltag for, at det ikke skulle ske igen, og det har blandt andet været med brug af sociale rum, hvor et bordtennisbord har været i fokus som en aktivitet, der skulle sørge for, at der ikke gik lejrkuller i den.

Ved sidste EM i 2022 blev danskerne ekspederet ud af semifinalen af Spanien, men endte siden med at vinde bronze, og derfor går spanierne indtil EM-slutrunden som forsvarende vindere, og af samme årsag har Nikolaj Jacobsen endnu ikke vundet EM som landstræner. Det kan der blive lavet om på denne gang.

På papiret kan Spanien, igen, godt spænde ben for Danmark, men de er ikke blandt de allerstørste favoritter denne gang. De er blandt bejlerne til at komme i en semifinale, hvor man på forhånd forventer, at Danmark, Frankrig og Sverige vil sætte sig på tre af pladserne. Derefter følger et felt med blandt andet Spanien, der har muligheden for at komme i en semifinale.

Senest har Danmark spillet Golden League, der måske mest vil blive husket for, at danskerne smed en stor føring mod Norge, og endte med at spille uafgjort i stedet for at vinde. Hvis der var medaljer på spil, så var situationen en anden, og i store dele af kampene mod Norge, Egypten og Holland så man et dansk hold, der viste et højt topniveau. Man skal ikke lægge for meget i træningskampe, og derfor udlægge noget i at smide en føring i sådan et tilfælde, kan man ikke bruge til ret meget.

Det man i stedet kan bruge til noget er, at Emil Nielsen viste et meget højt niveau. Han vil stadig være andetvalget i målet, men er der den mindste nedgang fra Niklas Landin, kan Nikolaj Jacobsen uden tøven kalde på Nielsen, som har vist, at han er klar til at præstere på et meget højt niveau, ligesom han har gjort i hele efterårssæsonen for Barcelona.

Et andet vigtigt svar for danskerne var, at Simon Pytlick er tilbage på toppen efter, at han ellers var i fare for ikke at blive klar til EM grundet en skade, som han pådrog sig. Pytlick blev sparet helt mod Holland, men mod Norge og Egypten blev det tydeligt, at Pytlick er klar, når det gælder i Tyskland. Og med et bredt dansk hold, hvor der kan skiftes ud på alle pladser, uden at niveauet daler meget, vil han også kunne få de hvil, som er nødvendige.

Det er også en taktik, som Nikolaj Jacobsen har italesat for at undgå, at spillerne er for udbrændte, når Danmark kommer længere hen i turneringen. Jacobsen vil derfor så vidt muligt skifte mere ud end han har haft tradition for, men han har samtidig understreget, at Danmark naturligvis skal vinde kampene, og det ikke skal gå ud over det, at han vil spille mere bredt.

I det indledende gruppespil møder danskerne Tjekkiet, Grækenland og Portugal. På papiret en overkommelig opgave, men der skal heller ikke tages let på den. Bliver der trådt for lidt på gaspedalen kan det gå galt, da de næstbedste europæiske nationer, over de senere år, er blevet bedre og bedre, og det er det, der gør, at et EM på papiret er sværere at vinde end et VM, da det er lige på og hårdt, og at der ikke er nogen nemme kampe, som det ses til et VM.

Danmark spiller deres EM-åbningskamp torsdag klokken 20:30 mod Tjekkiet, men allerede onsdag indledes slutrunden med opgørerne mellem Frankrig og Nordmakedonien, samt Tyskland mod Schweiz, hvor den sidstnævnte kamp spilles på Düsseldorfs fodboldstadion, hvor der vil blive sat verdensrekord for flest antal tilskuere til en håndboldkamp.