For tre år siden fik politiet mulighed for at beslaglægge og bortauktionere køretøjer, som blev brugt til vanvidskørsel. Tre år efter, at reglerne trådte i kraft, viser nye tal fra Rigspolitiet, at 2.966 biler er blevet beslaglagt.

Spirituskørsel med meget høj promille, gaderæs midt i byen og kapløb på motorvejen med over 200 kilometer i timen. Det er eksempler på såkaldt vanvidskørsel, som et bredt flertal i Folketinget i december 2020 besluttede skulle straffes hårdere.

I marts 2021 trådte de nye regler vedrørende vanvidsbilisme i kraft. Reglerne indebærer blandt andet, at politiet skal beslaglægge vanvidsbilisters køretøjer på stedet – uanset ejerforhold. Når køretøjet efterfølgende er konfiskeret, har politiet mulighed for at bortauktionere køretøjerne.

Nye tal fra Rigspolitiet viser, at der i perioden 1. april 2021 til 7. april 2024 i alt er beslaglagt 2.966 køretøjer med henblik på konfiskation.

– Vanvidskørsel er foragt for fællesskabet og for menneskeliv. Vi kan se på antallet af beslaglæggelser, at stramningerne har været helt nødvendige. Men vi er ikke i mål endnu. Det kræver også en adfærdsændring. Derfor håber jeg også, at reglerne har en afskrækkende effekt, så folk tænker sig om en ekstra gang, før de træder speederen i bund, sætter sig påvirkede ind i bilen eller på anden måde udsætter andre for fare med deres hensynsløse kørsel. Regeringen vil løbende se på muligheden for at skærpe indsatsen mod vanvidskørsel, siger Justitsminister Peter Hummelgaard og bliver suppleret af Transportminister Thomas Danielsen:

– Man kommer ikke bare lige til at køre bil med en promille på mere end to eller overtræde hastighedsgrænserne med mere end 100 procent. Det skal have en klar konsekvens, når man udsætter andre for fare på den måde.

Fakta – vanvidskørsel

Ifølge færdsels- og straffeloven betegnes følgende som vanvidskørsel:

Kørsel med en hastighed på mindst 200 km/t
Kørsel med en hastighed på mindst 100 km/t og mere end det dobbelte af den tilladte fartgrænse i området.
Spirituskørsel med en promille på over 2,00
Uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder
Udviser særlig hensynsløs kørsel
Forsætlig forvolder nærliggende fare for nogens liv eller førlighed
Uagtsomt forvolder betydelig skade på nogens krop eller helbred under særligt skærpende omstændigheder
Antal beslaglæggelser fordelt på landets politikredse

Politikreds Antal beslaglagte køretøjer
Bornholm 28
Fyn 286
København 186
Københavns Vestegn 209
Midt- og Vestjylland 388
Midt- og Vestsjælland 305
Nordjylland 273
Nordsjælland 213
Syd- og Sønderjylland 214
Sydsjælland og Lolland-Falster 285
Sydøstjylland 284
Østjylland 295
I alt 2.966