I morgen fredag markerer en betydelig dag for næsten fire millioner danskere, da Skattestyrelsen begynder udbetalingen af knap 25,7 milliarder kroner i overskydende skat. Dette sker efter konstateringen af, at fire ud af fem borgere har betalt for meget i skat i 2023. For mange danskere betyder det en velkommen indsprøjtning af kontanter lige ind på deres bankkonti.

Skattestyrelsen har offentliggjort, at gennemsnitsudbetalingen pr. borger vil være på cirka 6.600 kroner, et beløb der spejler sidste års gennemsnitslige tilbagebetaling. Jan Møller Mikkelsen, fagdirektør ved Skattestyrelsen, udtrykker forståelse for den generelle begejstring omkring udbetalingen, men påpeger samtidigt en vigtig overvejelse:

– Disse er penge, borgerne allerede kunne have haft gavn af sidste år, hvis de havde justeret deres forskudsopgørelser rettidigt.

Det er værd at bemærke, at ikke alle nødvendigvis vil modtage deres tilbagebetalinger på fredag. Denne første runde af udbetalinger dækker borgere, der ikke har nødvendiggjort ændringer i deres årsopgørelser, eller som har indsendt eventuelle ændringer inden den 5. april. For dem, der foretager ændringer efter denne frist, vil eventuelle tilgodehavende beløb blive udbetalt løbende.

Desuden vil borgere, der skylder penge til det offentlige, først se deres overskydende skat gå til at nedbringe denne gæld, før de modtager eventuelle resterende beløb. Dette kan forventes at være en kilde til skuffelse for nogle og potentielt lede til en øget efterspørgsel på Skattestyrelsens kundeservice.

Jan Møller Mikkelsen anbefaler, at borgere, der har spørgsmål eller bekymringer, tjekker deres årsopgørelse via Skattestyrelsens TastSelv-service, hvor de fleste vil kunne finde svar på deres spørgsmål.

Mens udbetalingen af overskydende skat uden tvivl er gode nyheder for mange, er der stadig omkring 700.000 borgere, der står over for at skulle betale restskat på i alt 6,7 milliarder kroner. Dette fremhæver vigtigheden af nøjagtighed og rettidighed i indberetningen til skat for at undgå uventede regninger.