Det har ikke været en gratis omgang for de fredericianske skatteborgere at det er mislykkes for Fredericia Kommune at få solgt bygningen Gothersgade 20b. Kommunen oplyser nu, at det har kostet intet mindre end 722.000, uden at man har fået noget som helst for de mange penge.

Planen var oprindeligt, at en af de helt store investorer i Fredericia, Bent Jensen, skulle købe ejendommen Gothersgade 20b, der ligger centralt i centrum af Fredericia. Formålet med købet var, at der skulle komme liberale erhverv til, men det bliver alligevel ikke til noget. Årsagen er, at Fredericia Kommune har udbudt ejendommen på et forkert grundlag.

Tidligere aktindsigter og interviews viser, at direktør for Vækst, Teknik og Klima, René Olesen, og flere af hans medarbejdere kendte til bygningens elendige tilstand. Samtidig har René Olesen tidligere i et interview fortalt, at politikerne, med baggrund i den dårlige tilstand, blev anbefalet at sælge bygningen. Den viden blev dog ikke bragt videre til Bent Jensen.

Direktøren afviser, at politiske udvalg har haft skaderne oppe at vende. På det overordnede plan mener Olesen dog, at byrådet har en generel kendskab til bygningens tilstand.

– Byrådet er generelt orienteret om, at forvaltningen vurderede, at det ville være forbundet med betydelige omkostninger at renovere bygningen, hvorfor et frasalg blev anbefalet, forklarede Olesen i et interview tidligere.

Nu har Fredericia Kommune i et mailsvar regnet sig frem til, at der er brugt 722.476,88 kroner på at sælge og så ikke sælge bygningen. Dertil kommer, at Fredericia Kommune ikke har en oversigt over, hvad det har kostet af skattekroner i timeforbrug blandt forvaltningens medarbejdere.

Bent Jensen kunne med stor sandsynlighed have kørt og vundet en retssag, men han valgte at lade handlen gå tilbage. Hans omkostninger til processen er ikke regnet med. Gothersgade 20B har flere rapporter bag sig, hvor alt fra tungmetaller, brandfare, regn, nedstyrtningsfare, fejl i elektriciteten og påbud fra Arbejdstilsynet er skrevet ind. Derfor blev medarbejderne også flyttet i 2023. Det dårlige indeklima og de mange situationer, hvor medarbejderne blev udsat for usle forhold, blev for meget. Pris for at flytte medarbejderne: Over 2,1 millioner kroner.

Pris for at sætte bygningen i stand: 22,2 millioner kroner.

Kommunen møder modstand fra borgere

I gågaden i Fredericia forstår borgerne ikke, at man kan tage så let på en sag. Skatteborgerne står med en regning på 722.000 kroner efter et fejlslagent forsøg på at sælge bygningen Gothersgade 20B. Planen var oprindeligt, at en af byens store investorer, Bent Jensen, skulle købe ejendommen og omdanne den til liberale erhverv, men handlen gik i vasken på grund af kommunens udbud af bygningen på et forkert grundlag.

Bjarne Larsen, som AVISEN mødte i Jyllandsgade, er tydeligt utilfreds med situationen:

– Det er helt vildt, det er mange penge. Det er ikke i orden. De penge kunne være brugt på mange andre ting. Jeg er rystet, siger han og ryster på hovedet.

Han peger på nødvendigheden af, at kommunen bør handle anderledes:

– Kommunen skulle gøre mange ting anderledes. Bare se gågaden, vi står i. Jeg synes ikke, at vejen her er særlig god, og randen ved Gothersgade er grim. Det koster penge at lave den slags, og når kommunen bruger så mange penge på en sag, hvor de ikke havde styr på tingene, er det hovedrystende. Vi kunne have brugt pengene på at gøre byen bedre, understreger han.

Martin Hansen og hans kæreste blev også overrasket over omfanget af økonomien:

– Er det rigtigt? Det er mange penge, og de kunne bestemt godt være brugt på noget andet, siger Martin Hansen, inden han hurtigt må skynde sig videre.

Et ægtepar, som AVISEN mødte ved Den Gyldne Ovn, deler deres frustration over kommunens håndtering af sagen. De ønsker at forblive anonyme, men deres utilfredshed er tydelig:

– Vi er noget misfornøjede over håndteringen af sagen, siger de og ryster på hovedet og fortsætter:

– Men det kan desværre ikke chokere os længere. Vi har set meget i Fredericia de senere år, og forvaltningen af vores skattekroner går ikke altid, som man forventer. Det ville være rart, hvis der kom bedre styr på økonomien i Fredericia, men sagen her bør have konsekvenser. Var det sket alle andre steder i samfundet, så var man ikke sluppet af sted med fejl på fejl.

Flere borgere, som AVISEN mødte i gågaden, ville ikke udtale sig til citat, men de deler en fælles holdning om, at de mange penge kunne være brugt bedre, for eksempel på flere SOSU-assistenter, som der er et stort behov for.

Ingen af dem, der talte med AVISEN, kunne se noget positivt i sagen, og der var bred enighed om, at 722.000 kroner var blevet klattet væk uden nogen form for værdi for kommunen.