Et magtskifte er sket i toppen af dansk håndbold. GOG er slået af tronen, og selvom de til næste sæson får ny træner og nye spillere, er det ikke givet, at de fortsat vil dominere den danske liga sammen med Aalborg. Positionen som førsteudfordrer ligger nu til Fredericia Håndboldklub, der har som målsætning at vinde mesterskabet senest i 2029.

GOG er ude af kampen om DM-medaljer inden semifinalen. Det virker utopisk, men det er kulminationen på flere fejlslagne beslutninger fra GOG-ledelsen, der i de seneste sæsoner har levet højt på, at de unge talenter var så gode, at de havde landsholdsniveau fra dag ét, da de fik chancen på GOG’s ligahold.

Det har det nye kuld endnu ikke. I stedet har GOG, med direktør Kasper Jørgensen i spidsen, forsøgt at sammensætte et hold af udefrakommende spillere, men den mission er ikke lykkedes. Der har været disharmoni efter afgangen af Nicolaj Krickau som træner, og kulminationen på det er nu, at GOG ikke når semifinalen. Det er en kæmpe skuffelse for de ellers dobbelte danske mestre, som tilbage i februar også vandt pokalturneringen for andet år i træk.

Tilbage i februar høstede GOG frugterne af, at Aalborg spillede en ualmindelig dårlig finale, og at Emil Madsen leverede en brandkamp i semifinalen mod Fredericia. Det var nok til at hjemtage pokaltitlen, men den store individuelle præstation udeblev i slutspillet efter en turbulent sæson med trænerfyring af Ian Marko Fog og senere opsigelsen af playmaker Morten Olsens kontrakt, da Olsen og flere af GOG-spillerne tilsyneladende ikke kunne sammen, hvilket skabte uro på holdet.

Mikkel Voigt og Thomas Brandt blev sat ind for at redde kastanjerne, og selvom noget af branden blev slukket, var der ikke meget at stille op. Gløden var slukket, da det gjaldt i slutspillet. GOG blev udspillet af Fredericia i den afgørende slutspilskamp, og det er et sjældent syn, at et hold falder på den måde. Det vidner om, at noget er, som det ikke skal være, og at der skal en ny genopbygning af GOG til. De skal tilbage til de dyder, som førte dem tilbage til toppen af dansk håndbold efter deres konkurs.

GOG var gode og heldige at ramme en gylden generation med Emil Jakobsen, Simon Pytlick, Mathias Gidsel og Emil Madsen og supplere den med enkelte stjerner udefra som Torbjørn Bergerud. Nu er holdets grundstamme ikke længere så lokalforankret, som den har været tidligere, og harmonien synes ikke at være der på samme måde som tidligere.

Nu vinker GOG farvel til syv spillere, heraf seks etablerede spillere. Ind kommer målmandsduoen Peter Johannesen og Salah Boutaf samt de to bagspillere Frederik Tilsted og Tobias Grøndahl. Et nyt trænerteam kommer også til i form af Kasper Christensen og Rasmus Bertelsen, men de spillere, som kommer ind, med undtagelse af Grøndahl, der er norsk landsholdsspiller, indikerer ikke spillere, der på papiret er førsteudfordrere til Aalborg. Fra ungdomsfronten har man i GOG store forventninger til Frederik Pedersen og Hjalte Lykke, men de har endnu ikke slået igennem på seniorniveau og har højden imod sig. Pedersen er 184 cm som playmaker, mens Lykke er en højre back på 178 cm, hvilket taler imod, at de bliver kæmpestjerner, der på sigt kan gøre en forskel i toppen af dansk håndbold.

I stedet kan man notere sig, at eksempelvis Skanderborg AGF har handlet særdeles fornuftigt ind i form af den tidligere GOG’er Emil Lærke, islandske Kristian Örn Kristjansson, der er inde omkring landsholdet, samt Magnus Haubro, der inden sin skade i Ribe-Esbjerg viste sig meget lovende frem. Det vil derfor ikke være nogen overraskelse, hvis østjyderne kan spille med omkring top-4 til næste sæson.

Holdet, som sendte GOG ud i mørket, Fredericia, bevarer grundstammen fra denne sæson og får suppleret truppen til næste sæson med spillere, der på papiret er bedre end dem, som forlader klubben. Dermed burde der være grobund for, at det fredericianske mandskab kan opretholde det niveau, de har vist denne sæson, hvor de endte på grundspillets andenplads og nu har spillet sig i semifinalen efter en knusende sejr mod GOG i den afgørende slutspilskamp.

Aalborg Håndbold når ingen af de nævnte hold i ligaen på nuværende tidspunkt. De er i en klasse for sig med de midler, som nordjyderne har at gøre godt med, men på dagen kan enkelte hold stikke en kæp i hjulet på dem, og for nuværende er det ikke GOG, der er førsteudfordrer. Dermed er et magtskifte i toppen af dansk håndbold ved at finde sted.