Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) udsender et vejrvarsel for den kommende søndag og mandag, med fokus på skiftende nedbørsformer og potentielle udfordringer.

Søndag morgen ventes temperaturene i Danmark at variere fra omkring frysepunktet til 3 grader Celsius. I dagtimerne forbliver temperaturen for det meste inden for dette interval, dog med en stigning til mellem 5 og 7 grader i den vestlige del af Jylland. En jævn til hård vind fra syd og sydvest, der ved kysterne kan nå op til kulingstyrke, vil gøre det føles koldere end det egentligt er.

Et nedbørsområde bevæger sig ind over landet fra vest i løbet af søndag formiddag og eftermiddag. Med de forventede temperaturer kan det være svært at forudsige, om nedbøren falder som sne, slud eller regn. DMI forudser, at nedbøren overvejende starter som sne eller tøsne, og senere går over i slud eller regn. Forventede nedbørsmængder er ikke store, typisk 1-5 mm, lokalt måske op til 5-10 mm.

Søndag aften og natten til mandag bringer yderligere nedbør, primært som regn, med temperaturen stigende til mellem 2 og 5 grader. I denne periode forventes yderligere 5 til 15 mm regn.

Mandag morgen starter vådt med regn eller byger af vekslende styrke. I løbet af dagen klarer det dog op fra vest, og nedbøren aftager med undtagelse af spredte regnbyger.

Tirsdag aften og natten til onsdag forventes et nyt nedbørssystem at ramme Danmark fra vest, hvilket bringer blæst og blandede nedbørsformer.

DMI’s seneste snemålinger, foretaget lørdag morgen, viste op til 23 cm sne i Himmerland, men flere steder i Danmark havde ingen sne. Selvom der kan komme lidt nysne søndag, forventes sneen mange steder at smelte i løbet af mandagen.

Efter to uger med tørt og koldt vejr, som gav vandløbene en pause fra det ekstremt våde 2023, kan en kombination af sneafsmeltning og regn medføre lokale oversvømmelsesproblemer. Dette gælder langs vandløb og søer samt i lokale terrænlavninger. Problemer kan opstå allerede natten til mandag i små vandløb og lavninger, mens effekten i de større vandløb forventes at toppe senere mandag og i løbet af tirsdag.