Det svenske fodboldforbund, SvFF, og DBU tilkendegiver nu interesse i værtskabet for kvindernes EM-slutrunde i 2029.

Efter fem års hårdt arbejde for at få EM 2025 for kvinder til Norden snuppede Schweiz værtskabet for næsen af Danmark, Finland, Norge og Sverige. Men drømmen om en stor slutrunde på dansk jord er ikke slukket.

Det svenske fodboldforbund, SVFF, og DBU tilkendegiver nu, at de har interesse i at blive værter for kvindernes EM-slutrunde i 2029. De to lande havde gerne gentaget et fælles nordisk bud med fire værtslande, men ifølge evalueringen af det tabte bud på 2025-værtskabet er sandsynligheden for at vinde næste gang langt større, hvis alene to lande står som arrangør. Logistik, undgåelse af lange rejseafstande, faciliteter og et øget fokus på bæredygtighed – også i fodbold – er væsentlige argumenter herfor.

Frem mod udmeldingen i dag har der været dialog blandt de nordiske lande om det dansk/svenske ønske om at blive værter i 2029. Blandt andet har DBU’s formand, Jesper Møller, og administrerende direktør, Erik Brøgger Rasmussen, været i Oslo for at tale med det norske fodboldforbund om den dansk/svenske interesse. DBU’s bestyrelse har også drøftet den nye tilgang med Danmark og Sverige og står enstemmigt bag den model, da det øger sandsynligheden for at lykkes denne gang.

Vil skabe fantastisk slutrunde for alle
Derfor er Sverige og Danmark gået sammen og tilkendegiver nu interesse i at afvikle et EM for kvindelandshold med mulige kampe i Parken, Brøndby og på et nyt stadion i Aarhus. De endelige stadions og værtsbyer vil først blive afklaret senere, når de to fodboldforbund officielt skal byde på værtskabet.

Jesper Møller, formand i DBU, er overbevist om, at Danmark og Sverige i fællesskab kan skabe et uforglemmeligt europamesterskab:

– Fodbold for piger og kvinder i Danmark og Europa er i rivende udvikling med stigende interesse og flere piger og kvinder, der spiller fodbold. Det var en kæmpe skuffelse, at vi ikke fik lov til at afvikle et EM for kvinder i 2025 sammen med vores nordiske venner. Vores landshold skal opleve en stor turnering på hjemmebane. Derfor forsøger vi nu igen i et samarbejde med Sverige. Det har langt større chance, end hvis vi igen ville være fire lande, siger Jesper Møller

– Sammen med vores svenske kolleger vil vi skabe en slutrunde med fantastiske rammer for alle – for fans, trænere, frivillige, interessenter partnere og UEFA. Nu skal vi i gang med det hårde arbejde, hvor mange detaljer skal på plads. Vi glæder os til at vise, hvad et dansk-svensk værtskab kan byde på, siger Jesper Møller.

Et EM for unge drømme
Fredrik Reinfeldt, formand for SvFF, har også en stærk tro på, at Danmark og Sverige kan levere et værtskab i særklasse:

– Kvindefodbold fortsætter med at vokse internationalt, og i Sverige er interessen stigende.
Sammen med Danmark vil vi med et europamesterskab skabe nye drømme for kommende generationer. Vi glæder os til at forberede en ansøgning til EM 2029, siger Fredrik Reinfeldt.

UEFA forventes senere i år at melde proces og kriterier ud for værtskabet for EM for kvinder i 2029. Når de foreligger, vil DBU og SvFF kunne fastlægge detaljer og træffe endelig beslutning om, hvorvidt der skal laves et egentligt bud på værtskabet. Info om åbningskamp, finale og EM-værtsbyer følger derfor også først på et senere tidspunkt.