Nye Borgerlige er fortid, og det betyder, at regions- og byrådsmedlemmet i Fredericia, Karsten Byrgesen, skal finde ud af, hvad der skal ske. Byrgesen slår fast, at han agter at fortsætte i politik, og at han ikke kommer til at stille op til næste regions- og kommunalvalg som løsgænger.

Det kom som en overraskelse for Karsten Byrgesen, at Pernille Vermund har valgt at opløse Nye Borgerlige. Byrgesen havde ingen indikationer på, at det ville ske, og hans første indskydelse var: Er Vermund blevet hacket? Men det var ikke tilfældet. Den var god nok, efter at Karsten Byrgesen kom i kontakt med partikontoret hos Nye Borgerlige.

– Vi har haft gode værdier, der er vigtige for danskerne, og vi har løftet sager, som ingen har villet røre ved før, og italesat integrations- og indvandrerpolitikken. Jeg har taget kampen for ganske almindelige mennesker, og jeg har været medlem af et parti, hvor jeg har haft min egen blå tråd med de værdier, jeg har. Det kommer det her ikke til at ændre på. Jeg er her for politikkens skyld, og så vil jeg se, om min politik kan føres videre i et andet parti.

Hvor passer du ind henne?

– Jeg kommer ikke til at pege på partinavne endnu, men der er steder, hvor jeg kan passe ind, men spørgsmålet er, om de har plads til mig. Jeg siger ting, som de er, og jeg mener det, jeg siger. Der er nogle partier, der siger noget, og gør noget andet. Jeg er også en person, som fylder meget, og det kommer jeg heller ikke til at ændre på, siger Karsten Byrgesen.

I 2025 venter et regions- og kommunalvalg, hvor Karsten Byrgesen sidder på et mandat i Region Syddanmark og Fredericia Byråd. Han understreger, at han ikke kommer til at stille op som løsgænger.

– Jeg kommer ikke til at lave min egen lokalliste. Det er helt sikkert, siger Byrgesen.

Det nu forhenværende medlem af Nye Borgerlige fortæller, at han møder stor opbakning for sit arbejde i byrådet og Region Syddanmark. Flere af hans støtter har fortalt, at de støtter ham som person, og ikke partiet.

– Der er en stor flok mennesker, der er trygge ved mig og mine værdier. Mine værdier ændrer sig ikke. Jeg kan få en anden reference, og -sådan er det. Kigger man på de forskellige partier, er der ikke langt imellem dem, og det er også, hvad Pernille Vermund har meldt ud. Jeg har fået støtte af folk, der ikke nødvendigvis ville stemme Nye Borgerlige normalt, men som kunne se sig selv i mine værdier. Jeg håber, at de fortsat vil støtte mig, forklarer Karsten Byrgesen.

Byrgesen har onsdag formiddag haft fat i sit lokale bagland, hvor han har vendt situationen med den nu forhenværende partiforening i Nye Borgerliges Fredericia-afdeling.

– Jeg har talt med Bent Troelsen (tidligere formand for Nye Borgerlige i Fredericia, red.), og vi er selvfølgelig begge overraskede over, hvad der er sket. Vi mangler et ståsted, men personen Karsten Byrgesen har ikke ændret sig. Det har aldrig været Nye Borgerlige, der gjorde mig til den, jeg er, og min karakter ændrer sig derfor ikke, siger Karsten Byrgesen.

Situationen med at være løsgænger er ikke ny for Karsten Byrgesen. Han prøvede det tilbage i 2017, da han meldte sig ud af Dansk Folkeparti efter kommunalvalget, hvor han blev valgt til byrådet i Fredericia for første gang. Derefter endte han med at melde sig ind i Nye Borgerlige, hvor Byrgesen var medlem indtil partiet opløste sig selv i dag.

– Da jeg var løsgænger, var det egentlig fint, da det gav et frit liv. Det betyder, at vejskiltene og midterstriberne er væk, så jeg kan gå hen, hvor jeg vil være, og sige det, der ligger mig på sinde. Det har været med til at gøre, at jeg står stærkt i regionen og Fredericia, siger Byrgesen.

Med to forestående valg i november 2025, så vil det være nærliggende, at Karsten Byrgesen vil afsøge de andre partimuligheder hurtigt for at få styr på fremtiden.

– Jeg har ikke sat nogen deadline, men det er klart, at jeg skal tage et valg på et tidspunkt. Jeg har personlige sonderinger, hvor jeg ser mig selv i. Jeg har ikke en facitliste, da jeg ikke har forberedt mig på situationen. En af mine styrker er, at jeg tænker mig om, og det vil jeg gøre, slutter Karsten Byrgesen.