Vejle Kommune placerer sig som nr. 34 i DI’s årlige undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed. Det er en tilbagegang i forhold til 2023, hvor kommunen blev nr. 18.

– Det er naturligvis altid ærgerligt at gå tilbage i sådan en undersøgelse. Men der er mange kommuner, der virkelig gør meget for at forbedre deres erhvervsvenlighed, og der er hård konkurrence om at ligge i toppen. Der er dog en række forhold, som bestyrelsen for DI Trekantområdet gerne vil drøfte med kommunen i forbindelse med undersøgelsen. Det drejer sig bl.a. om uddannelsesområdet, hvor vi gerne ser, at der bliver gjort mere og taget handling for at få flere unge til at tage en erhvervsuddannelse, siger bestyrelsesleder for DI Trekantområdet, Pia Jakobsgaard-Iversen, markedsdirektør i Rambøll Danmark.

Netop på uddannelsesområdet går Vejle Kommune tilbage i undersøgelsen. Andelen af unge i Vejle Kommune, der søger ind på en erhvervsuddannelse, er faldende sammenlignet med sidste år. Sidste år søgte ca. 23 procent af eleverne i 9. og 10. klasse ind på en erhvervsuddannelse. I år er det tal faldet til ca. 21 procent. Samtidig ses en faldende kompetencedækning i folkeskolerne og en forringelse af trivslen. DI Trekantområdet tager denne udvikling meget alvorligt og vil drøfte udviklingen samt tiltag på området med Vejle Kommune.

– DI Trekantområdet anerkender, at Vejle er en kommune, som generelt er meget optaget af det lokale erhvervsliv. Men vi kan også se i undersøgelsen, at der er områder, hvor virksomhederne synes, at kommunen kan gøre mere. Det gælder f.eks. i forhold til sagsbehandlingstider for særligt miljøsager og for byggesager generelt. Her er virksomhederne mindre tilfredse end sidste år. Også samarbejdet med jobcentret får en dårligere placering end sidste år, siger Pia Jakobsgaard-Iversen.

I 2023 placerede virksomhederne samarbejdet med det lokale jobcenter som nr. 40. I år falder samarbejdet med jobcentret til en placering som nr. 57.

I undersøgelsen er virksomhederne mindre tilfredse i år med særligt sagsbehandlingen af sygedagpengesager og byggesager. Sagsbehandlingen af sygedagpenge falder fra en placering som nr. 23 til nr. 42, og sagsbehandlingen af byggesager falder fra nr. 25 til nr. 42.

Samtidig stiger sagsbehandlingstiderne for miljøsager fra 78 dage i 2023 til hele 235 dage i 2024.

Vejle Kommune går også tilbage i forhold til konkurrenceudsættelse til private leverandører fra en 15. til en 47. plads, og virksomhederne er blevet mindre tilfredse med kommunens udbudsproces over for private leverandører.

Ifølge undersøgelsen falder virksomhedernes tilfredshed med Vejle Kommunes dialog, information og formidling til virksomhederne.

Fakta om Lokal Erhvervsvenlighed 2024:

  • DI’s undersøgelse, Lokal Erhvervsvenlighed 2024, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed. Det er 15. år i træk, at DI foretager en undersøgelse af den lokale erhvervsvenlighed.
  • 7.479 virksomheder inden for DI’s brancher, herunder fremstilling, byggeri, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service, har svaret på undersøgelsen.
  • Undersøgelsen er sammensat af to typer af indikatorer: Et spørgeskema til virksomheder og statistik. Disse typer af indikatorer vægter lige meget i kategorierne.
  • Resultaterne er opdelt i ti kategorier, der belyser forskellige centrale områder i de lokale erhvervsvilkår. Dette gør det muligt at se, hvordan kommunerne klarer sig på forskellige områder og ikke kun samlet set.
  • 91 ud af landets 98 kommuner er inkluderet i undersøgelsen. De syv kommuner, Samsø, Langeland, Ærø, Læsø, Dragør, Vallensbæk og Fanø, deltager ikke, da det ikke er muligt at indhente et tilstrækkeligt antal svar i disse kommuner.