Torsdag og fredag var der Craft Festival i Middelfart, hvor unge kan få indblik i forskellige erhvervsuddannelser og møde de mennesker, der allerede er i gang med deres uddannelse og karriere. Festivalen byder på en bred vifte af stande og aktiviteter, hvor deltagerne kan prøve kræfter med alt fra murerarbejde til SOSU-assistentens daglige opgaver. Mødestedet emmer af energi og engagement, og både udstillere og besøgende deler deres oplevelser og inspiration.

En af de deltagere, der er til stede for at inspirere de unge, er Emma, der studerer til SOSU-assistent i Middelfart Kommune.

Emma fra Social- og Sundhedsskolen Fyn.

– Jeg bliver færdig om cirka et år med uddannelsen. Lige nu er jeg i sygehuspraktik, hvor jeg skal være i tre måneder. Som elev får jeg lov til at opleve mange forskellige ting, fortæller Emma.

Hun fremhæver, at det især er kombinationen af praktisk erfaring og mindre tid på skolebænken, der har fanget hendes interesse.

– Jeg håber, at når de kommer og ser de forskellige ting, vi laver, kan det vække deres interesse og give dem et indblik i, hvad det vil sige at være SOSU-assistent, siger Emma. Hendes håb er, at hendes fortælling kan inspirere de unge til at overveje SOSU-uddannelsen som en fremtidig mulighed.

Peter fra Dagrofa ser også Craft Festival som en vigtig platform for at rekruttere flere unge til erhvervsuddannelserne.

– Det står skidt til med lærlinge, og det har det gjort i lang tid, fordi det ikke er en branche, der traditionelt har taget lærlinge ind,” siger Peter. Han fortæller, hvordan transportnetværket for nogle år siden tog en fælles beslutning om at ændre denne tendens.

– Vi kan ikke bare blive ved med at ansætte folk fra hinanden; vi bliver nødt til at være med til at uddanne, forklarer han.

Peter mener, at Craft Festival er en unik mulighed for at møde de unge i øjenhøjde og præsentere dem for de mange muligheder inden for transportbranchen og andre erhverv.

– Craft Festival kan noget helt særligt, fordi vi kan møde de unge i øjenhøjde. Da vi var med til Craft Festival første gang for tre år siden, kiggede vi også på hinanden og spurgte, hvad kan vi få ud af det her? Ingen af os vidste præcis, hvad det kunne føre til, men hvis vi ikke prøvede, ville det i hvert fald ikke føre til noget. I dag griner vi lidt, fordi en af vores lærlinge faktisk er et produkt af Craft Festival.

Jesper, murerlærling hos Murerfirmaet Rishøj, er også til stede på festivalen for at vise de unge, hvad en håndværkeruddannelse indebærer.

Jesper fra Murerfirmaet Rishøj.

– Vi er her for at vise alle de unge, hvor fedt det er at være murer, og hvad de forskellige opgaver inden for murerfaget indebærer, fortæller Jesper.

Han håber, at festivalen kan vække de unges interesse for håndværkerfaget, da der er stor mangel på håndværkere.

– Det er altid godt, hvis de kan se, at der står nogen og arbejder og får en idé om, hvad det går ud på, siger han begejstret.

Også blandt de unge deltagere finder festivalen genklang. Alberte og Emilia, der går i 9. klasse, var blandt de mange besøgende, der fandt inspiration.

– SOSU var inspirerende og noget af det mere spændende i dag, siger Emilia.

For Martin på 12 år var det dog den Føtex-bøllehat, han vandt i en bod, der gjorde størst indtryk.

– Det har været en sjov dag at løbe rundt til alle boderne, fortæller Martin, før han løber videre til næste bod, hvor der efter sigende skulle være kage.

Og netop kagen havde Claudia, en kokkelev fra Sinatur Hotel Sixtus, stået for – en overraskende lækker mazarintærte lavet med grønne linser.

Claudia var til stede på festivalen for at vise de unge, hvordan kokkekunsten kan kombineres med kreativitet og nytænkning. Hun fortæller, hvordan hun oprindeligt studerede international økonomi og logistik, men indså, at hun også havde en passion for noget helt andet.

– Jeg vidste, at jeg havde et håndværk i mine hænder og ønskede at bruge det, fortæller Claudia.

Hun valgte at skifte kurs og forfølge drømmen om at blive kok – en beslutning, der har givet hende mulighed for at udtrykke sin kreativitet og arbejde med noget, hun virkelig elsker. Men for Claudia stopper drømmene ikke der. Med sin voksende erfaring og viden inden for kokkefaget samt hendes anden uddannelse drømmer hun nu om en dag at åbne sit eget sted.

– Jeg vil gerne skabe noget unikt, hvor jeg kan bruge alt det, jeg har lært, og åbne mit eget sted en dag, siger hun med et smil.

Claudia var en del af et samlet team fra Comwell Middelfart, Severin og Sinatur Hotel Sixtus, der havde slået sig sammen for at skabe den lille “Restaurant Craft” på Craft Festival. Her kunne besøgende udover at smage på Claudias lækre kokkekunst, herunder hendes innovative mazarintærte med kikærter, også prøve kræfter med at pynte deres egen kransekage eller lære at lave en “quenelle” – en teknik, der vakte stor nysgerrighed, da de færreste vidste, hvad det egentlig var.

Det har været nogle gode dage på Craft Festival, hvor mange unge har haft mulighed for at få inspiration til deres fremtidige valg – eller bare nyde en sjov og oplevelsesrig tid.