Fredericia Kommune står over for en række udfordringer og beslutninger, når det kommer til klima- og miljøbeskyttelse. Klima-, Energi- og Miljøudvalget har netop sendt en række udvidelsesforslag videre til budgetforhandlingerne, men der er blandede følelser om de prioriteringer, der er blevet foretaget. Udvalgsformand Tommy Rachlitz Nielsen fra Det Konservative Folkeparti udtrykker både tilfredshed og skuffelse over de beslutninger, der er truffet. Mens han er glad for, at udvalget har fulgt forvaltningens forslag, er han samtidig skuffet over den manglende vilje til at investere mere ambitiøst i klima- og miljøprojekter.

Tommy Rachlitz udtrykker en grundlæggende tilfredshed med, at udvalget har valgt at følge forvaltningens anbefalinger og sende de foreslåede projekter videre til budgetforhandlingerne. Disse projekter omfatter blandt andet klimatilpasningsprojekter, kortlægning og afværge af forurening på kommunale arealer samt drikkevandsbeskyttelse gennem nedlæggelse af ubrugte brandhaner. Det er alt sammen vigtige tiltag, der har til formål at sikre Fredericia Kommunes fremtidige modstandsdygtighed over for klimaforandringer og beskytte miljøet.

– Jeg er glad for, at vi følger forvaltningens forslag og sender dem videre til budgetforhandlingerne, siger Rachlitz.

Han understreger vigtigheden af, at kommunen fortsætter med at arbejde for at beskytte miljøet og fremtidssikre kommunens infrastruktur. Det er et skridt i den rigtige retning, og det er tydeligt, at de foreslåede projekter vil have en positiv indvirkning på både borgerne og miljøet.

Manglende ambitioner skuffer

Tommy Rachlitz Nielsen.

Men tilfredsheden stopper her for udvalgsformanden. Tommy Rachlitz udtrykker en dyb skuffelse over, at udvalget ikke har vist større ambitioner i forhold til investeringer i klima- og miljøbeskyttelse. Han er særligt skuffet over, at der ikke blev afsat midler til støjskærme, skovrejsning, opkøb af jord og yderligere klimasikring.

– Jeg er ærlig talt skuffet over, at vi ikke er mere ambitiøse i udvalget, siger han og fortsætter:

– Vi har en støjhandleplan, men vi har ikke investeringer i støjskærme på. Det ville jeg gerne have haft, men det var der ikke opbakning til. Jeg ville også gerne have afsat midler til skovrejsning, opkøb af jord og mere klimasikring.

Rachlitz’ frustration er tydelig, og han føler, at udvalget har svigtet muligheden for at tage mere vidtrækkende skridt i retning af at tackle de klimaudfordringer, kommunen står over for. For ham er det ikke nok at tage små skridt, når der er mulighed for at gøre en større forskel.

En konservativ med en grøn dagsorden

Som konservativ politiker er Tommy Rachlitz Nielsen skuffet. Han ser klima- og miljøbeskyttelse som en langsigtet investering, der ikke kun handler om at beskytte naturen, men også om at sikre en bæredygtig fremtid for de kommende generationer. Han havde gerne set, at et samlet Klima-, Energi- og Miljøudvalg ville det ligeså meget som ham.

– Jeg er mere ambitiøs end de fleste på klimaområdet, åbenbart, bemærker han med en vis frustration.

Rachlitz har tidligere fremlagt forslag om støjskærme langs trafikerede veje, som en del af kommunens støjhandleplan, men disse blev ikke inkluderet i det endelige forslag. Desuden har han argumenteret for, at kommunen bør investere i skovrejsning og opkøb af jord som en del af en bredere strategi for bæredygtig udvikling og klimasikring.

– Jeg kom med mine forslag på selve udvalgsmødet, fordi jeg synes, det var mest ordentligt at drøfte det der, siger han, men tilføjer, at han ikke fandt den nødvendige opbakning blandt de øvrige medlemmer af udvalget.

En balance mellem ambitioner og realisme

Selvom Rachlitz’ skuffelse er åbenlys, erkender han også, at politisk arbejde ofte handler om at finde en balance mellem ambitioner og realisme. Som formand er han tilfreds med, at udvalget følger forvaltningens anbefalinger, men som konservativ politiker føler han, at der er blevet talt for meget og handlet for lidt:

– Som formand er jeg glad for, at vi følger forvaltningens indstilling om det, der var foreslået, men som konservativ er jeg skuffet over, der ikke afsættes flere penge til flere projekter. Det er snak og varm luft, synes jeg, siger Rachlitz.

Denne udtalelse afspejler en frustration over, hvad Rachlitz opfatter som en manglende vilje til at gøre mere for klima- og miljøsikring. Han ser de nuværende forslag som vigtige, men ikke tilstrækkelige til at adressere de udfordringer, som kommunen står over for i fremtiden.

Fremtiden for Fredericias klima- og miljøindsats

Fredericia Kommune står foran budgetforhandlinger, hvor de foreslåede projekter skal drøftes og eventuelt vedtages. Det vil blive afgørende at se, om der vil være politisk vilje til at imødekomme de ambitioner, som Tommy Rachlitz har for kommunens klima- og miljøpolitik. Rachlitz selv vil fortsætte med at kæmpe for mere ambitiøse investeringer og håber, at fremtidige forhandlinger vil give plads til flere af hans forslag.

– Jeg er faktisk ked af, at der ikke var opbakning til mere. På det punkt skuffer udvalget mig faktisk en del, siger han og understreger, at han ikke har tænkt sig at give op.

Når budgetforhandlingerne går i gang, vil det blive tydeligt, hvor stor opbakning der er til Rachlitz’ visioner for Fredericia. Indtil da står han fast på, at kommunen bør være mere ambitiøs og tage større skridt for at sikre en bæredygtig fremtid for sine borgere.