En stribe af upopulære spareforslag forenede de borgerlige partier, SF og Enhedslisten mod Socialdemokratiet. Kilder i forligspartierne fortæller om et forhandlingsklima med socialdemokraterne og den nyindsatte borgmester, der beskrives som uskønt og forfejlet. I sidste ende kom uoverensstemmelserne til at få alvorlige konsekvenser for borgmesterpartiet, der nu er sat uden for indflydelse.
Hvordan kunne Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Karsten Byrgesen, SF og Enhedslisten ende med at finde sammen om et budget og en ny politisk retning for Fredericia? Det spørgsmål stiller mange i Fredericia sig nu, hvor det står klart, at der er opstået et alternativt flertal i byrådet. Selvom der fortsat skal forhandles i udvalg og til ordinære byrådsmøder fremad, er budgettet afgørende for den almene drift af Fredericia Kommune. De prioriteter, som forligspartierne har vedtaget, skal nu efterleves af den kommunale forvaltning.
En halv time før pressemødet udsendte Socialdemokratiet deres eget forslag til et budget. Det var, ifølge partiet, baseret på Socialdemokratiets egne ønsker. Men opmærksomheden blev rettet mod det, de andre partier har vedtaget. I de kommende dage vil den nye virkelighed blive endevendt i offentligheden, men det står fast, at det især er en stribe af upopulære spareforslag, der fik partierne til at mødes på midten, udenom socialdemokraterne.
Størstedelen af sparekataloget er således taget af bordet. I stedet har forligspartierne arbejdet på at finde alternative finansieringskilder. Midt på natten kontaktede de kommunaldirektør Thomas Jaap. Man bad ham om at komme til Sundhedshuset, da man nu havde et flertal. Det var en yderst usædvanlig situation for kommunaldirektøren, der nu har den opgave at implementere og føre flertallets politik igennem. Det omtalte sparekatalog var udarbejdet af forvaltningen på baggrund af en politisk beslutning. Men i sidste ende blev det uspiseligt, ikke mindst for de socialdemokratiske støttepartier, SF og Enhedslisten. Forhandlingerne med den socialdemokratiske borgmester løb ud i sandet. Men det viste sig, at de borgerlige partier var klar til at imødekomme både hinanden, SF og Enhedslisten.
Kilder beskriver forhandlingsforløbet i den nye alliance som intense, opløftende og frugtbare. Det kunne også ses på et pressemøde fredag eftermiddag, hvor forligspartierne selv beskrev situationen som historisk.
Den nyligt indsatte borgmester, Christian Bro (A), må indse, at hans første forsøg på at forhandle et budget på plads er slået fejl. Den socialdemokratiske gruppeformand kaldte forløbet for en dolk i ryggen fra de andre partier. De socialdemokratiske politikere mødte også op til pressemødet, hvor de sad på de bagerste rækker i byrådssalen. Her kunne de overvære, at Cecilie Roed Schultz fra Enhedslisten lagde hårdt ud med at slå fast, at forligspartierne havde afværget en trussel mod velfærden i Fredericia. Udtalelsen var en alvorlig mistillidserklæring til borgmesterpartiet, der også ved forrige valg slog fast, at de ville garantere velfærden i Fredericia.
Men forrige år stod Socialdemokratiet i spidsen for besparelser på ældreområdet. Det fik Dansk Folkeparti til at forlade forhandlingerne. I år kom nye spareforslag til at betyde farvel til alle partier, så borgmesteren endte med at sidde alene tilbage som taber. Christian Bro vil nu blive tvunget til at gennemføre flertallets politik. Forligspartierne har givet hinanden håndslag på, at de vil følge op på alle detaljer undervejs, så det politiske klima fremad vil være dybt påvirket af den dramatiske udvikling.
Karsten Byrgesen, der lige nu er løsgænger, fortæller også, at han har meldt sig ind i Moderaterne. Udenfor byrådet venter også et fremadstormende Liberal Alliance, der med spidskandidaten Christian Jørgensen forventes at indtage en plads efter næste kommunalvalg.
Den politiske situation i Fredericia tager således en overraskende drejning, hvor socialdemokraterne isoleres, samtidig med at de øvrige partier indgår kompromisser. Opmærksomheden rettes nu mod Enhedslisten og SF, der har valgt at springe fra socialdemokraterne. Men kilder fortæller, at begge partier har involveret deres partiorganisationer tæt i forhandlingsforløbet, hvorfor der er bred opbakning til opgøret med den socialdemokratiske sparepolitik.
Dansk Folkeparti får også et comeback i årets budget, der betyder flere penge til ældreområdet. Det er en stor politisk sejr for gruppeformand Susanne Eilersen, der forrige år var dybt skuffet over den socialdemokratiske ledelse. Men med den nye alliance er der skabt et alternativ til den socialdemokratiske budgetstyring, og ikke mindst på ældreområdet er det en nødvendighed for partiet, der ikke ønsker at gå til valg på forringelser på området. Smilene var derfor også store under pressemødet.
For Tommy Rachlitz Nielsen (C) var det svært at skjule tilfredsheden med resultatet. Både han og Peder Tind fra Venstre stod skulder ved skulder for at nå frem til et forlig. På trods af tidligere uoverensstemmelser mellem mange af politikerne var de fast besluttede på at få overtaget og kunne enes om de kommende års budget. Dermed er der tale om et markant kursskifte i fredericiansk politik.
Flere kilder blandt forligspartierne fortæller, at Venstres Pernelle Jensen har været en af de store kapaciteter bag processen med at få stablet et holdbart budget på benene. Men der er også stor ros til Cecilie Roed Schultz fra Enhedslisten, der har været meget optaget af at fjerne de værste dele af sparekataloget. Forligspartierne er dog enige om, at de ikke vil fremhæve nogle enkeltpartier eller personer, men bag kulisserne udtrykkes der stor respekt og taknemmelighed over forløbet, der endte med en paladsrevolution i Fredericia. Samtidig var det en rystet borgmester og gruppeformand, der overværede forligspartiernes pressemøde i den byrådssal, de ellers er vant til at styre.