Miljøminister Magnus Heunicke (S) har nedsat et nyt udvalg, der skal gennemgå de danske miljøskaderegler. Det sker i kølvandet på Nordic Waste-sagen, hvor et jordskred med forurenet jord i Ølst ved Randers satte miljøet og de gældende regler på prøve. Et nyt udvalg med eksperter fra flere fagområder skal nu gennemgå lovgivningen og foreslå forbedringer.

Behov for stærkere regler

Siden miljøskadeloven trådte i kraft i 2008, er reglerne kun blevet anvendt i to sager. Det har ifølge miljøministeren understreget, at lovgivningen ikke i tilstrækkelig grad forebygger eller håndterer de alvorligste miljøkatastrofer.

– Nordic Waste-sagen har med al tydelighed vist, at der er behov for en grundig gennemgang af vores miljøskaderegler. Det er helt afgørende, at lovgivningen er indrettet, så vi bedst muligt kan forhindre og håndtere sager som den, vi har været vidne til ved Ølst, siger Magnus Heunicke blandt andet i en pressemeddelse fra Miljø- og Ligestillingsministeriet.

Formålet med udvalgets arbejde er ifølge ministeriet at styrke princippet om, at ansvar og regning placeres hos de virksomheder eller personer, der forårsager skaderne. Det er et afgørende skridt, forklarer ministeren, for at forebygge lignende hændelser i fremtiden.

Nordic Waste var tidligere ejet af den fynske milliardær Torben Østergaard-Nielsen og hans døtre, Ninna og Mia Østergaard-Nielsen. Ejerskabet er dog ikke længere aktuelt, da selskabet gik konkurs tidligere på året.

Eksperter skal lede arbejdet

Udvalget, der består af 15 medlemmer med bred erfaring, skal inden udgangen af 2025 levere konkrete anbefalinger til regeringen. Det inkluderer repræsentanter fra universiteter, advokatbranchen, interesseorganisationer og erhvervslivet. Formandskabet er blevet tildelt dr. jur. Rasmus Grønved Nielsen fra Københavns Universitet.

– Der venter os en stor og vigtig opgave med at håndtere de komplekse problemstillinger, som miljøskadereglerne rummer, og finde brugbare løsninger, der kan styrke reglerne til gavn for både borgere og samfundet, siger Rasmus Grønved Nielsen.

Blandt medlemmerne er miljøpolitisk rådgiver Susanne Svenné fra Danmarks Naturfredningsforening, professor Peter Pagh fra Københavns Universitet og underdirektør Karin Klitgaard fra Dansk Industri.

Miljøskadeudvalget skal især se på, hvordan princippet om, at forureneren betaler, kan styrkes. Det handler ifølge ministeriet om at sikre, at lignende hændelser ikke gentager sig, og at virksomheder, der forårsager miljøskader, ikke efterlader skatteyderne med regningen.

– Vi skal sikre, at forureneren lever op til sine forpligtelser og betaler regningen, hvis skaden sker. Nu går udvalget i gang med det vigtige arbejde, og jeg ser frem til at modtage deres anbefalinger, siger Magnus Heunicke med en afsluttende bemærkning.