Med et stigende behov for beskyttelse af havmiljøet i Danmark, inviterer Friluftsrådet til en konference den 17. november 2024, hvor fokus er på, hvordan vi kan sikre både friluftsliv og havmiljø i de kommende marine naturnationalparker i Lillebælt og Øresund. Konferencen samler en bred vifte af interessenter, herunder miljøminister Magnus Heunicke, borgmestre, frilufts- og naturbevarelsesorganisationer samt repræsentanter fra forskellige brugergrupper.

Mange steder i de danske have er bestandene af dyre- og plantearter presset, og iltsvind udgør en betydelig trussel. Ifølge Friluftsrådet er det afgørende, at vi iværksætter initiativer, som kan beskytte og genoprette havets biodiversitet.

– Der er stort behov for at gøre en indsats for havmiljøet i Danmark, som desværre har det rigtig dårligt, siger Helle Stuart, næstforperson i Friluftsrådet.

Hun understreger, at de nye marine naturnationalparker kan være en vigtig løftestang til at styrke havmiljøet og skabe rammerne for naturoplevelser ved vandet.

Friluftsliv og naturbeskyttelse hånd i hånd

Etableringen af marine naturnationalparker i Lillebælt og Øresund er en del af en bredere indsats, der blev annonceret i forbindelse med Finansloven for 2022, hvor målet er at styrke naturen i havet. Friluftsrådet ønsker at skabe en dialog om, hvordan man kan forene naturbeskyttelse med friluftsaktiviteter.

– Heldigvis går langt de fleste friluftsaktiviteter og interesser hånd i hånd med beskyttelse af naturen, forklarer Helle Stuart og tilføjer, at friluftslivet kan være med til at øge vores tilknytning til havet.

Søren Larsen, der er forperson for Friluftsrådets temagruppe Marin Naturnationalpark Lillebælt, peger på, at Naturpark Lillebælt allerede har haft succes med at integrere beskyttelse og friluftsliv.

– I Naturpark Lillebælt har man skabt gode rammer for havmiljøet og udviklet muligheder for friluftsliv og formidling af havets natur, siger han.

Søren Larsen fremhæver blandt andet initiativer som undervandsstier og stenrev, der giver besøgende mulighed for at opleve havmiljøet på tæt hold.

– Her har man for eksempel lavet undervandsformidling med stenrev, undervandsstier og etableret faciliteter langs, som giver mulighed for friluftsaktiviteter og naturformidling. Det er oplagt at bygge videre på de gode erfaringer og komme et skridt videre i etableringen af marine naturnationalpark i Lillebælt og Øresund.

Politisk mod og lokal planlægning

For at skabe balance mellem naturbeskyttelse og friluftsliv finder Friluftsrådet det vigtigt at der både er et politisk mod samt lokal planlægning. Ifølge organisationen bør de marine naturnationalparker omfatte både hav- og landområder for at maksimere deres effekt på biodiversiteten og skabe størst mulig værdi for friluftslivet. Friluftsrådet har sendt anbefalinger til miljøministeren, hvori de blandt andet foreslår, at parkerne skal integrere både vand- og landarealer for at styrke beskyttelsen af havmiljøet.