I kølvandet på rygter om snifning og bekymrende ungdomsadfærd valgte Fredericia Kommune proaktivt at informere forældre om både stoffer og snifning via Aula.
Snifning, som indebærer indånding af kemikalier som lightergas og deodoranter, kan have alvorlige konsekvenser på grund af de giftige dampe, der skader hjernen og andre vitale organer. Denne risikofyldte adfærd er, ifølge kommunen, ikke vidt udbredt blandt de unge i Fredericia, men ønsket om at dæmpe flertalsmisforståelser og skabe opmærksomhed på problemet har ledt kommunen til at kommunikere klart om de farer, der er forbundet med snifning.
Rasmus Balder, chef for unge, uddannelse og borgerservice i Fredericia Kommune, forklarer baggrunden for beskeden til forældrene og understreger kommunens tilgang til forebyggelse og støtte i spørgsmål om unges trivsel og risiko-adfærd.
– Vi er i dialog med mange borgere hele tiden. Mit område er i dialog med cirka 600-700 unge om ugen samt mange forældre. Vi har antennerne ude, og hvad vi hørte fra nogle forældre, var, at der begyndte at gå rygter om, at snifning af lightergas, deodoranter og lignende fyldte meget, siger Balder og præciserer, at de ikke har data, der peger på et udbredt problem.
Balder forklarer, at beskeden blev sendt for at dæmpe flertalsmisforståelser og undgå unødig bekymring blandt forældre.
– Formålet med at sende den ud var at imødekomme bekymringen og samtidig nedlægge flertalsmisforståelser. Der kan hurtigt opstå en stemning af, at der er et stort problem med noget, der fylder meget lidt, siger han.
Kommunen ønskede at sikre, at forældre blev opmærksomme på faresignaler, samtidig med at de kunne få ro på i forhold til udbredelsen af snifning i byen.
For Fredericia Kommune er det vigtigt at tage forældrenes bekymringer alvorligt og reagere hurtigt, men ifølge Balder er der indtil videre ingen indikationer på, at problemet med snifning er vokset efter beskedens udsendelse.
– Vores indtryk er, at mængden af information var tilstrækkelig i forhold til den bekymring, der var, fortæller han.
Samarbejde på tværs af skoler, SSP og politi
Kommunen arbejder tæt sammen med skoler, politiet og sundhedsvæsenet om både forebyggelse og håndtering af konkrete problemer. SSP-samarbejdet (Skole, Socialforvaltning og Politi) udgør en vigtig del af indsatsen, hvor aktører mødes ugentligt og drøfter unge i risikozonen.
– Politiet giver os en liste over de unge, de har mødt i løbet af ugen, og for de unge, som vi ikke allerede har kontakt med, kontakter vi forældrene og orienterer dem, forklarer Balder.
Dette samarbejde er en vigtig grundpille i kommunens indsats, og hvis der er bekymringer omkring kriminalitet eller stofbrug, igangsætter kommunen en målrettet indsats. SSP-indsatsen suppleres af Fredericia Kommunes gadeteam, som hvert år besøger alle syvende klasser og taler om ungdomskultur og risikoadfærd.
– Gadeteamet er ude i alle syvende klasser hvert år, hvor de taler om ungdomskultur generelt, men de tager også specifikke emner op, hvis der er behov i en klasse, som dårlig adfærd eller lignende, siger Balder, som ser gadeteamets tilstedeværelse som en vigtig brobygger til de unge.
Dialog om stoffer og forebyggelse på flere niveauer
Stofproblemer og forebyggelse er komplekse emner, og Fredericia Kommune arbejder bredt for at klæde unge og forældre på til at forstå og tackle dem. Tidligere på året afholdt kommunen informationsmøder om puffbars, som viste sig at være en populær – men også skadelig – trend blandt unge.
– Når vi ser noget bekymrende, arrangerer vi informationsmøder. Puffbars var et eksempel. Vi har også haft oplæg fra Antidote Danmark om, hvad man gør, hvis unge tager en overdosis opioider, fortæller Balder.
Når det gælder eksperimentering med stoffer, ligger Fredericia Kommune ifølge Balders oplysninger under landsgennemsnittet.
– Eksperimentering er en del af ungdomskulturen, men vores data viser, at vi ligger lidt under landsgennemsnittet, når det gælder hårde stoffer og hash, siger han.
Selvom problemets omfang ikke er alarmerende, er snifning en adfærd, kommunen ser alvorligt på.
– Snifning er meget alvorligt. Gasserne er skadelige for hjernen, og det er svært at styre mængden, man får, forklarer Balder og tilføjer, at kommunen fortsat vil overvåge situationen nøje.
Udfordringen for forældre – og kommunens støtte til dialogen
Fredericia Kommune er bevidst om, at forældre spiller en central rolle i den forebyggende indsats. Forældre vil ofte gerne tage ansvar, men er usikre på, hvordan de skal gribe emner som stoffer og risikoadfærd an.
– Jeg oplever, at forældrene gerne vil tage ansvaret, men de er usikre på, hvordan de skal gøre det. De er i tvivl om, hvordan de sætter grænser og tager dialogen, fortæller Balder.
Balder ser også et potentiale for at forbedre den forebyggende indsats og oplyse forældrene mere om emnet.
– Jeg tror, vi skal blive endnu bedre til at klæde forældrene på og lave mere forebyggende arbejde med de unge, siger han og påpeger, at kommunen arbejder på at styrke indsatsen og skabe dialog mellem unge og voksne.
Fremadrettet indsats for at forebygge risikoadfærd
Fredericia Kommunes tilgang til forebyggelse handler om at beskytte de unge uden at trænge ind i deres privatliv unødvendigt.
– Hvis noget kriminelt sker, inddrages politiet. Hvis det handler om en pædagogisk indsats, handler vi ud fra det, forklarer Balder og understreger vigtigheden af en balanceret tilgang.
Kommunen samarbejder også med Sundhedsministeriet om at formidle materiale gennem skolerne og tilpasse det til lokale forhold. Denne forebyggende indsats, sammen med hurtig reaktion på konkrete udfordringer, sikrer ifølge Balder, at kommunen har en god effekt.
– Jeg vurderer, at vi har en god effekt og reagerer hurtigt på konkrete udfordringer, men vi skal styrke den tidlige dialog og forebyggelsen, siger han.
Fredericia Kommune er klar over, at snifning og stofbrug vil forblive udfordringer i ungdomskulturen, men de står klar med en omfattende og fleksibel indsats, som kan tilpasses, efterhånden som problemerne opstår.
Læs også