Rigtig mange mennesker trodsede kulden og gik søndag på gaden for at samle ind ved Folkekirkens Nødhjælps årlige landsindsamling. I alt blev der samlet 11,5 millioner ind til mennesker ramt af krige, konflikter og klimakatastrofer. 

Tusindvis af frivillige gik søndag på gaden for at samle ind til mennesker ramt af krige og katastrofer. Flere steder nåede temperaturen ikke meget over frysepunktet, og både i det jyske og i Nordsjælland var der perioder med sne og hagl.

Det kolde vintervejr fik dog ikke de mange indsamlere til at blive hjemme. Op mod 10.000 mennesker gik landet over på gaden for at stemme dørklokker, og her blev de mødt med masser af varme og givervilje. I alt blev der lagt 11,5 millioner kroner i bøsserne.

”Det har været en rigtig festdag, og det har været fantastisk at mærke gejsten og opbakningen – både hos de mange mennesker, der har doneret penge, men også hos alle de seje indsamlere, der har været på gaden, ” siger Jonas Nøddekær, konstitueret generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.


Pengene fra årets indsamling går til Folkekirkens Nødhjælps arbejde i verdens mest udsatte lande. I år er der særligt fokus på Gaza og Ukraine. Men blikket er også rettet mod Malawi og Sydsudan, der er hårdt ramt af voldsomme klimakatastrofer, som meget sjældent får mediernes opmærksomhed. Sidste år blev Malawi ramt af den største og længste cyklon, der nogensinde er målt i verden.

”Situationen i Ukraine og Gaza er umenneskelig, og rigtig mange mennesker er fanget midt i krigens rædsler. Dem skal vi hjælpe. Men vi har også en forpligtigelse til at sætte fokus på de kriser, som ikke får så meget opmærksomhed og hjælpe de mennesker, som hver dag lever med konsekvenserne af klimaforandringerne, ” siger Jonas Nøddekær.

Hver indsamler samler i gennemsnit 1200 kroner ind på en rute. De penge kan for eksempel blive til mad og livsvigtig medicin til krigens ofre i Gaza og Ukraine eller nye og klimarobuste afgrøder til familier i Malawi.