Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at inflationen i Danmark steg til 1,6 procent i oktober 2024, en lille stigning fra 1,3 procent i september. Stigningen skyldes især højere priser på elektricitet og husleje, der har haft en indvirkning på forbrugerprisindekset det seneste år.
Husleje og elektricitet har tilsammen bidraget med 0,95 procentpoint til inflationen over det seneste år. Ifølge Danmarks Statistik har tjenesteydelser, herunder husleje, oplevet en gennemsnitlig prisstigning på 2,1 procent, hvilket er den største faktor i den samlede inflation. Varer som fødevarer og elektricitet er steget med 1,0 procent, og særligt prisniveauet på elektricitet har drevet omkostningerne op for husholdningerne.
På månedsbasis steg forbrugerprisindekset fra september til oktober med 0,6 procent. Her har elektricitet igen været en væsentlig faktor og har isoleret set løftet prisindekset med 0,3 procentpoint. Også leje af sommerhuse og brændstof har bidraget til månedens stigning. Modsat har prisfald på møbler, pakkerejser samt restaurant- og cafebesøg trukket indekset en smule ned med samlet 0,22 procentpoint, men det har ikke været nok til at modvirke de øvrige prisstigninger.
Husleje som drivkraft bag kerneinflationen
En særlig faktor i inflationen er kerneinflationen, som måles uden energi og ikke-forarbejdede fødevarer for at give et billede af prisudviklingen på de varer og tjenester, der typisk har mere stabile priser. Kerneinflationen lå i oktober på 1,5 procent, hvilket ifølge Danmarks Statistik hovedsageligt skyldes prisstigninger på husleje. Den lille nedgang fra september, hvor kerneinflationen lå på 1,6 procent, afspejler dog en vis stabilisering i flere af de øvrige priskategorier.
Danmarks inflation i et europæisk perspektiv
Set i forhold til resten af EU ligger Danmark på linje med flere af de øvrige medlemslande, hvor inflationsniveauet generelt er faldende. Danmarks EU-harmoniserede inflation var i oktober 1,6 procent, men er stadig lavere end de højeste inflationsrater i Europa. I september toppede Rumænien med en inflation på 4,8 procent, efterfulgt af Belgien og Polen, der lå på henholdsvis 4,3 og 4,2 procent. Til sammenligning havde Irland den laveste inflation i EU med 0,0 procent.