Det politiske landskab i Danmark er i øjeblikket præget af en intens debat om familielivets rammer og muligheder. Et nyt forslag fra Det Konservative Folkeparti har til formål at skabe mere fleksibilitet for forældre, der vælger at hjemmepasse deres børn. Forslaget, som giver mulighed for at tjene penge ved siden af det offentlige tilskud, har fået stor opmærksomhed og opbakning. HJEM Fredericia, repræsenteret af Simone Bonde Pindstofte, ser det som et skridt i den rigtige retning.
Mens vi taler med Simone Bonde Pindstofte, kan man høre små, endnu uforståelige babylyde og barnets syngende legetøj i baggrunden. Det understreger, hvad det hele handler om: at skabe en hverdag, hvor børn kan trives i trygge omgivelser.
En ny hverdag for hjemmepassere
For Simone Bonde Pindstofte er der ingen tvivl om, at forslaget vil have en positiv indvirkning på de familier, der overvejer hjemmepasning.
– Jeg tænker, at det i hvert fald vil bidrage til, at de familier, der ønsker hjemmepasning, men som ikke har kunnet få det til at hænge sammen økonomisk, nu vil få mulighed for at vælge hjemmepasning. Forslaget skaber muligheder for at øge indtægten lidt, da tilskuddet er relativt lavt, også i Fredericia, siger hun med en overbevisning, der synes forstærket af de små lyde, der fylder rummet.
Forslaget fra Konservative vil give forældre mulighed for at tjene op til 19.056 kroner før skat om måneden ved siden af det offentlige tilskud. Det er samme beløb, som man må tjene ved siden af sin SU på en videregående uddannelse.
– Det, at man vil kunne tjene lidt ekstra ved siden af, giver mulighed for at tilrettelægge arbejdslivet omkring hjemmepasningen, så man kan opnå den rolige og nærværende hverdag, som man ofte ønsker, når man hjemmepasser, fortsætter Simone Bonde Pindstofte.
En ny værdi i hjemmepasning
I debatten om hjemmepasning er der ét spørgsmål, der ofte dukker op: Hvordan ser samfundet egentlig på det? For mange er hjemmepasning ikke bare et alternativ til institutioner, men en aktiv og værdifuld del af familielivet.
– Med dette forslag kan man som hjemmepasser stadig bidrage til arbejdsmarkedet, samtidig med at man yder en stor indsats ved at passe sit eget barn derhjemme, forklarer Simone.
Ifølge hende kan forslaget være med til at legitimere hjemmepasning som et ligeværdigt valg for forældre, der ønsker en anderledes hverdag for deres børn.
– Det giver værdi både i form af omsorg for barnet og ved, at man stadig er en aktiv del af arbejdsmarkedet og samfundet, hvilket også betyder, at man betaler mere i skat, fordi man har en højere indkomst, tilføjer hun med en dybfølt tro på forslaget.
Hjemmepasningens nye lys
Diskussionen om forholdet mellem institutioner og hjemmepasning har været oppe at vende i årevis. Men nu ser vi måske et forslag, der potentielt kan ændre på den samtale. Simone Bonde Pindstofte har tillid til, at hjemmepasning snart vil blive set i et nyt lys.
– Jeg tror, at hjemmepasning snart vil blive betragtet på en ny måde – ikke som et alternativ til institutioner, men som en ligeværdig mulighed. Det handler om at vælge en mere rolig hverdag, hvor arbejdslivet tilpasses familien i stedet for omvendt.
Konservatives forslag kan ifølge Simone netop være med til at åbne op for en hverdag, hvor familielivet sætter dagsordenen, og arbejdet tilpasses så det ikke griber ind i det nære familieliv, som mange hjemmepassere værdsætter højt.
– Det giver mulighed for, at familielivet kan være styrende, og arbejdet tilpasses, så det ikke forstyrrer det nære familieliv, som man ønsker at skabe, fortsætter hun.
For Simone er trivsel og udvikling i hjemmet tilmed en kerneværdi, og det kan få en markant opgradering med det nye forslag. Simone Bonde Pindstofte ser store fordele:
– Jeg mener, at dette forslag vil åbne døren for flere familier til at vælge hjemmepasning. Det bliver økonomisk muligt for en bredere gruppe, og det vil give mulighed for at hjemmepasse i længere tid, da man kan supplere tilskuddet med en mindre indtægt ved siden af.
Med en økonomisk struktur, der tilgodeser flere familier, kan forslaget udskyde tidspunktet, hvor børnene starter i institution. Den ekstra tid hjemme kan skabe en mere rolig og stabil hverdag for børnene, hvor de får mulighed for at udvikle sig i et trygt og velkendt miljø. For mange familier kan det komme til at betyde en mere harmonisk overgang fra hjemmet til institutionen, og det vil ifølge Simone i sidste ende fremme børns trivsel og udvikling.
HJEM: En fortsat kamp for børnefamilierne
Hovedorganisationen HJEM – Hjemmeforældrenes Landsorganisation – har længe været en stærk stemme i debatten om børnefamiliernes vilkår. Simone Bonde Pindstofte understreger, at de vil fortsætte med at arbejde for, at forslaget bliver en realitet.
– Jeg tænker, at vi i hvert fald vil fortsætte med at italesætte behovet. Nu er der kommet dette politiske forslag, som også ligger i tråd med de forslag, hovedorganisationen HJEM har fremsat, siger hun.
Hun tilføjer, at HJEM Fredericia vil bakke op om forslaget, da det er et godt initiativ og et skridt i den rigtige retning for at skabe et mere harmonisk familieliv og sikre gode rammer for små børns trivsel.
Imens er det nye forslag fra Det Konservative Folkeparti blevet modtaget med åbne arme af HJEM Fredericia, der ser det som en mulighed for at skabe bedre vilkår for børnefamilier i Danmark, og Simone Bonde Pindstofte konkluderer afsluttende:
– Jeg synes virkelig, at det er et skridt i den rigtige retning for at skabe trivsel for børnefamilier i Danmark.