Tirsdag den 17. september 2024 blev en uforglemmelig dag for den 19-årige Viktor Smidt. Ikke blot havde han netop vundet europamesterskabet i den prestigefyldte IACC Copper Skillet-konkurrence, men han blev også hyldet på Trinity Hotel og Konferencecenter, hvor han arbejder som kokkeelev. En dag, hvor både hans faglige talent og personlige triumfer blev fejret.

Der var linet op med bobler i et staff room på Trinity. Inde i lokalet stod kollegaer og familie klar til at markere Viktors triumf i IACC Coop-konkurrencen.

Men det var ikke den eneste bedrift, Viktor kunne fejre denne dag. Tidligere på dagen havde han været til køreprøve – og bestået. Så med en sejr i England og en nyerhvervet kørekort i hånden, havde Viktor masser at glæde sig over.

“En surrealistisk oplevelse”

Med en ydmyghed og glæde i stemmen så Viktor tilbage på oplevelsen, da han vandt det hele.

– Det var surrealistisk. Det er det stadig. Jeg kan ikke helt forstå det endnu. Jeg er stadig sådan lidt, hvad? Nå, okay. Bare lille mig, der har vundet. Men jeg var glad. Det var ren ekstase, siger Viktor.

Det er tydeligt, at triumfen stadig er ved at synke ind for den unge kok, der har sat Danmark på Europakortet med sin kulinariske præstation.

Viktor har altid været passioneret omkring madlavning, og denne passion skinner igennem, når han taler om, hvad det betyder at deltage i konkurrencer som denne.

– Det er fantastisk. Det er virkelig fantastisk. Det handler om at komme hjem og møde andre. Det er også med til at skubbe mig fremad. Jeg skal altid tænke, at de andre er 20 gange bedre end mig, og på den måde hæve mit eget niveau. Det handler også om at skabe nye kontakter, selv med folk fra udlandet, som jeg måske ikke får mulighed for at tale med igen, forklarer Viktor.

Udfordringerne på vejen til sejren

Konkurrencen i England var intens, og Viktor måtte tænke hurtigt og kreativt for at imponere dommerne.

– Jeg ønskede virkelig at overgå mig selv til EM i forhold til DM. Jeg anvendte også en teknik, for eksempel at lave en ægtesauce som en hollandaise. Når først teknikken er mestret, er den egentlig nem at lave, men under tidspres, hvor der er mange ting, der skal forberedes, kan den hurtigt blive meget vanskelig at lave. Derfor skal jeg lige tænke over, hvilken klassisk teknik jeg skal anvende, siger Viktor.

Han forklarede også, hvordan dommerne vurderer retterne:

– De vurderer retten som en helhed. For eksempel ser de på præsentationen, smagen og om alle de fem grundsmage er til stede. De overvejer også, hvordan retten ville passe ind i en større sammenhæng som en konference. Man kan jo ikke stå og lave 60 Michelin-retter til 500 mennesker. Det er svært i sig selv, siger Viktor.

Viktors præstation ved konkurrencen blev yderligere kompliceret af det pres, der følger med at repræsentere sit land.

– Bare det at have deltaget er noget, jeg altid kan fortælle om, selv om 50 år. Det var en fantastisk oplevelse, uanset om jeg vandt eller ej; selve turen var i sig selv det hele værd, forklarer Viktor.

Støtte fra hjemmefronten

Under hele konkurrencen har Viktor modtaget massiv støtte fra både Trinity Hotel og Konferencecenter, hans arbejdsplads, og fra hans uddannelsessted, Hansenberg i Kolding.

– Jeg går selv på skole på Hansenberg i Kolding, som på en måde også har været med til at støtte mig lidt i denne konkurrence. Det er ikke noget, skolen direkte har været involveret i, men de har stadig vist støtte til dette projekt, siger Viktor.

Hans kolleger og arbejdsplads har også været utroligt opmuntrende.

– De er alle sammen meget glade på mine vegne, og igen handler det om ydmyghed. Jeg har det svært i situationer, hvor jeg er i centrum; det er ikke lige min stærkeste side. Jeg har bare stået der og lavet det. Ja, præcis. Der føler jeg mig lidt mere hjemme. Men de er alle sammen meget glade og stolte af mig, fortæller Viktor.

En passion for at begejstre gæsterne

For Viktor handler madlavning om meget mere end blot at tilberede en god ret. Det er hans passion at skabe en oplevelse for gæsterne.

– Det har altid været min passion at give folk en god oplevelse. At folk tager ud og spiser, betaler mange penge for det, og føler, at det er værd at værdsætte håndværket bag maden, siger Viktor.

Med en færdiguddannelse i horisonten og masser af muligheder foran sig, ser Viktor lyst på fremtiden.

– Jeg er færdigudlært næste år i oktober, så jeg er over halvvejs, siger han.

Tirsdag den 17. september vil uden tvivl blive husket som en af de mest betydningsfulde dage i Viktor Smidts liv. Han blev ikke blot europamester, men fik også kørekort samme dag. Med en stolt arbejdsplads og stolte forældre ved sin side fortsætter han nu sin rejse som en af Europas bedste unge kokke, fuld af ambitioner og med en passion for madlavning, der fortsætter med at vokse.