DBU Jylland har afsluttet en afstemning blandt sine klubber om, hvorvidt transkønnede spillere skal have mulighed for at spille på pigehold. Resultatet var klart: Et rungende nej fra klubberne.

Talsmand for DBU Jylland, Jens Christian Hansen, fremhæver, at afstemningen var vigtig for at få en klar forståelse af, hvad klubberne mener om emnet.

– Det er en vigtig sag, at vi spurgte klubberne, om de var med på forslaget eller ej. Det var op til klubberne at beslutte, og deres svar var klart. Klubberne stemte nej, og det er noget, vi respekterer. Det var en god debat, og vi fik et klart og rungende nej. Så nu ved vi, hvad klubberne mener, og det var netop det, der var vigtigt i hele denne proces: hvordan klubberne stiller sig til dette, siger Jens Christian Hansen.

En debat om en lille gruppe

Spørgsmålet om, hvorfor klubberne stemte nej, blev også rejst. Jens Christian Hansen forklarer, at debatten ikke nødvendigvis handlede om niveauet mellem kønnene, men snarere om relevansen for en meget lille målgruppe.

– Det blev nævnt, om det måske skyldes, at drengene simpelthen er bedre fodboldspillere, at de får nej. Jeg mener, at det selvfølgelig er et af argumenterne, men i sidste ende fyldte det ikke så meget i debatten. Det, der vægtede mest, var spørgsmålet: hvorfor skulle vi lave en regel for en lille gruppe? Det var det, der blev sagt. Der er også nogle, der er grundlæggende imod forslaget og siger, at vi slet ikke skal gå den vej. Det skal vi også respektere, for deres synspunkt er lige så vigtigt. Det er en del af argumentationen, siger han.

Kan blive relevant igen i fremtiden

Selvom afstemningen har givet et klart resultat, anerkender Jens Christian Hansen, at spørgsmålet kan blive aktuelt igen på et senere tidspunkt.

– Ja, det tror jeg. Men som jeg også har sagt til Arne, er det ikke noget, vi tager op igen lige nu. Nu er det afgjort, og vi må håndtere de situationer, der måtte opstå, når de opstår. Hvis en klub bliver stillet i en situation, hvor de føler, de må handle anderledes, så må de gøre det. Vi har respekt for, hvordan det udvikler sig, og vi følger med i udviklingen. På et tidspunkt vil der måske være en klub, der synes, det er for dårligt, at muligheden ikke er der, og så vil de måske reagere eller stille et forslag. Om det tager et år eller 18 år, er svært at forudsige, men det er op til klubberne, forklarer han.

Relaterede debatter i andre sportsgrene

Debatten om transkønnedes deltagelse i sport har også fundet sted i andre sportsgrene, men Jens Christian Hansen mener ikke, det har haft direkte indflydelse på beslutningen i fodbolden.

– Der blev også nævnt noget om en situation i boksning, hvor en transkvinde deltog. Er det relateret til denne debat? Nej, jeg tror ikke, det er direkte relateret, men i starten var der nogle, der blandede de to ting sammen. I den situation var det en kvinde, der konkurrerede med mænd, og der var ikke meget kvindeligt ved hende i hvert fald, baseret på, hvordan hun så ud. Her handler det om noget lidt andet, nemlig hvordan man håndterer kønsidentitet i sport, forklarer han.

Hvordan håndterer man fremtidige sager?

Selvom afstemningen har sat en midlertidig stopper for transkønnedes deltagelse på pigehold, står DBU Jylland stadig overfor udfordringen med at håndtere enkeltstående sager.

– Det er selvfølgelig en meget lille gruppe, og der er ikke mange, der vil søge dispensationer. Der er et par enkelte tilfælde, men vi er nødt til at tage bestik af, hvordan vi håndterer dette fremadrettet. Det er stadig noget, vi ikke har besluttet. Skal vi give dispensationer? Det er der delte meninger om. Nogle mener, det er nødvendigt, mens andre mener, at vi ikke kan gøre det, især når vi har fået nej til forslaget tidligere. Begge synspunkter har deres berettigelse, og vi må finde ud af, hvordan vi håndterer det fremover, afslutter Jens Christian Hansen.