På den herlige grænseflade i Skærbæk mellem himmel, mark og hav har Café Strandparken fundet sit midlertidige hjem – et hjem og en café, der på kort tid er blevet et samlingspunkt for byens indbyggere. Den lille café ved vandkanten skiller sig ud fra mange andre. Den er født ud af lokalsamfundets engagement og lever netop af dette. Men det føles lidt som en kortvarig sommerforelskelse, om man vil, for caféens udløbsdato nærmer sig allerede, selvom den har sat sit tydelige præg på livet i Skærbæk. Det kunne AVISEN også fornemme under besøget denne blæsende fredag.

Vi besøgte caféen en fredag, hvor vejret viste sig fra sin mindre charmerende side. Skærbæks kyst, som mange andre steder, er vant til hård vind og barske forhold, og denne dag var ingen undtagelse. Bølgerne var skummende, og vinden rev i alt, hvad den kunne få fat i. Men selv i det blæsende vejr var stemningen varm og gæsterne lod sig ikke skræmme. Tværtimod var caféen fyldt, og nogle valgte endda at sidde udenfor på terrassen, indhyllet i varme trøjer og med en kop varm drik i hånden. Christina Dyrvig Nielsen, en af ildsjælene bag caféen, møder os med et stort smil, og fortæller derfra om Café Strandparkens unikke historie. Bygningen, som caféen nu holder til i, har tidligere huset en fiskerestaurant. Men de sidste 3-4 år har bygningen stået tom og forladt. 

– Der har tidligere været en fiskerestaurant hernede, men bygningen har stået tom de sidste 3-4 år. Kommunen har renoveret det udvendige, lagt nyt stråtag og udvidet terrassen, men indvendigt har der ikke været noget. Vi herude i Skærbæk har presset lidt på for at få liv i stedet, og kommunen har måske været lidt langsommere i processen. Men til sidst endte de med at give os nøglerne til stedet i juli måned, og så skulle vi have noget op at køre midt i sommerferien. Vi åbnede den 31. juli, hvor vi havde indvielse, fortæller Christina med et smil, da hun kommer til at tænke på indvielsen, hvor caféen åbnede sine døre:

– Vi havde indvielsen den første dag, hvor der nok var 250-300 mennesker. Det var rigtig fint. 

Det store fremmøde viste tydeligt, at caféen var et savnet indslag i byen.

Inspirationen bag caféen

Café Strandparken er resultatet af en stærk vilje og en kreativ tilgang til udfordringer. Christina fortæller om, hvordan caféen blev til: 

– For at være helt ærlig, så tror jeg, det vigtigste for os er, at det ikke koster noget, fordi vi kun har nøglerne indtil d. 1. november, og derefter ved vi ikke, hvad der skal ske. Så vi blev nødt til at etablere noget uden at bruge penge på det. Stort set alt, hvad vi har hernede, er noget, vi har fået, lånt eller lejet, så det ikke skulle koste noget.

Denne tilgang har skabt en café, hvor alt fra møbler til køkkenudstyr er samlet ind fra forskellige steder, hvilket giver caféen en unik og personlig atmosfære, og det er med til at caféen er ikke bare et sted at købe kaffe – det er et sted, der er bygget af og for lokalsamfundet. En af de mest bemærkelsesværdige ting ved Café Strandparken er netop den store opbakning, de får uden for caféen, også fra de frivillige. Christina forklarer: 

– Det var lidt sjovt, for vi var jo arbejdsgruppen på otte personer fra starten af. Vi troede, det bare skulle være os – en handyman, en der sørger for drikkevarer, og nogle der får caféen op at stå. Men allerede til indvielsen kom der mange folk hen til os og sagde, at det var et rigtig godt initiativ, og at de gerne ville tilbyde deres hjælp. Så nu har vi lavet en frivilliggruppe med 15 yderligere personer, som har lovet at hjælpe til med forskellige events og også i caféen. 

Med denne stærke lokale forankring er Café Strandparken blevet et kulturelt knudepunkt i Skærbæk, hvor idéer og aktiviteter blomstrer regelmæssigt. For Christina og caféen er det vigtigt, at der er noget for alle.

– Jeg tror, vi fra starten tænkte, at det skulle komme flest mulige til gavn hernede, både unge og ældre. Vi tænkte på en café, men hvor vi påtænkte, at der oveni også skal laves forskellige arrangementer. Næste weekend har vi et paella-arrangement, og vi planlægger også strikkecafé, cykelværksted og en dag, hvor man kan bytte tøj. Vi prøver at gøre det så bredt som muligt, så flest mulige får glæde af det. Og så synes vi bare, at der manglede et sted, hvor man kunne komme hen og få et glas vin eller en kop kaffe.

Allerede fra starten har caféen afholdt en række andre succesfulde arrangementer som håndboldarrangementer med storskærm og små koncerter, der har trukket mange mennesker til. Sidste weekend var ingen undtagelse: 

– Sidste weekend havde vi jazzfestival både fredag og lørdag, og det var også et stort hit. Vi holdt det ude på terrassen, hvor vi satte scene og telt op, bemærker Christina. 

Foto: Privatfoto.

En udsigt til fremtiden

Selvom caféen allerede har opnået stor succes, er fremtiden stadig usikker. Café Strandparken er som nævnt en midlertidig café, og lige nu er der kun tilladelse til at drive den indtil 1. november 2024. Dette er en realitet, som Christina og resten af arbejdsgruppen er meget bevidste om. 

– Vi håber jo i beboerforeningen, at når vi når hen til den 1. november, kan kommunen se, hvor stor en glæde disse bygninger er for byen, siger Christina, og fortsætter: 

– Vi håber på, at vi kan få lov til at føre det videre og udvikle det endnu mere fremadrettet.

Denne usikkerhed om caféens fremtid har dog ikke afholdt gruppen fra at drømme stort. Visionen er at skabe et sted, der kan holde åbent hele året og fungere som mere end blot en café. 

– Vi vil gerne have, at det er beboerforeningen, der fører det videre, så vi kan have det åbent hele året, fortæller Christina. 

– Hvis det bliver en kommerciel café, er den måske kun åben 3-4 måneder om året, mens vi gerne vil have caféen og krydre det med alle mulige andre aktiviteter.

Christina og de andre frivillige ser potentialet i at udnytte caféens unikke placering og den stærke lokale opbakning til at skabe et kulturelt og socialt samlingspunkt for byen. Initiativer som ‘Skærbæk Reolen’, hvor lokale kan stille deres hjemmelavede varer til salg, er blot ét eksempel på, hvordan caféen allerede fungerer som et kreativt og fællesskabsorienteret rum.

– Reolen bag os er et nyt initiativ, der starter i dag, fredag, hvor man kan komme hen, hvis man laver noget, og stille det til salg, forklarer Christina. 

Julen bliver også nævnt som en oplagt mulighed for at udnytte caféens potentiale til at skabe hyggelige og meningsfulde arrangementer for byens borgere. 

– Jeg tror, det kunne være vildt hyggeligt herude med juletræsarrangementer og lignende, siger Christina med et glimt i øjet, mens hun peger ud på terassen.

Mens tiden indtil 1. november 2024 måske virker kort, er den også fyldt med muligheder. Hver dag, caféen holder åbent, er en chance for at vise, hvor meget den betyder for Skærbæk og for at samle endnu mere støtte til at sikre dens fortsatte eksistens. Lokalsamfundet har allerede vist, at de bakker op om projektet, og det giver håb for fremtiden.