SAMFUND. Om bare 20 år vil næsten hver tredje dansker være over 60 år, og flere kommuner vil opleve, at ældre udgør næsten halvdelen af deres befolkning. Det viser beregninger fra bogen Danmark går i gråt?, som ROCKWOOL Fonden netop har udgivet.
Ifølge forskerne bag bogen er Danmarkskortet under hastig forandring, fordi danskerne lever længere og samtidig får færre børn. Det medfører en ujævn fordeling af ældre over landet, som især rammer ø-kommuner og områder langt fra de større byer.
I dag er Læsø Kommune den eneste danske kommune, hvor over halvdelen af øens befolkning allerede er fyldt 60 år. Men udviklingen stopper ikke her. Frem mod 2045 vil yderligere 14 kommuner opleve, at mellem 40 og 50 procent af indbyggerne er over 60 år gamle, lyder det i bogen.
– I dag er det i høj grad et ø-fænomen, men om bare 20 år er det noget, der vil præge en stribe af de kommuner, der ligger langt fra storbyerne. Vi må indse, at det kommer til at ændre en lang række af vores mindre lokalsamfund. Når der bliver flere ældre i samfundet, smitter det af på både kommunens økonomi, arbejdsmarked, boligmarked og kulturliv. Lokalpolitisk set bliver de mange ældre også en magtfuld vælgergruppe, som kan sætte et tungt præg på lokale politiske prioriteringer, siger Jan Rose Skaksen, forskningschef i ROCKWOOL Fonden.
Lokalt går det langsommere med aldringen
Lokalt i Fredericia og Middelfart ser udviklingen mindre dramatisk ud. Begge kommuner vil opleve en stigende andel af ældre, men holder sig inden for kategorien, hvor mellem 30 og 40 procent af befolkningen er over 60 år i 2045.
Fredericia og Middelfart følger dermed udviklingen i resten af Trekantområdet, hvor især tilstedeværelsen af uddannelsesinstitutioner og gode jobmuligheder fortsat tiltrækker yngre borgere. Det gælder også Vejle og Kolding, der ligesom Fredericia og Middelfart ventes at have mellem 30 og 40 procent ældre borgere i 2045.
ROCKWOOL Fondens forskere forklarer udviklingen med, at yngre mennesker i stigende grad bosætter sig i og omkring større byer som København, Aarhus, Odense, Aalborg og netop Trekantområdet, hvor jobmulighederne er mange, og hvor de ofte vælger at blive – trods højere boligpriser og afstand til familien.
Store forskelle på tværs af landet
Imens bliver kommunerne med den højeste andel ældre – udover Læsø – Fanø, Samsø, Ærø, Langeland og Odsherred. Hertil kommer Frederikshavn, Lemvig, Struer, Gribskov, Halsnæs, Tønder, Lolland og Vordingborg. I disse områder forventes andelen af borgere over 60 år at nå op mellem 40 og 50 procent i 2045.
Jan Rose Skaksen understreger dog, at ældre borgere også kan være en stor ressource kulturelt og i foreningslivet, og at flere vælger at blive længere på arbejdsmarkedet. Alligevel vil en ældre befolkning stille store krav til kommunernes økonomi, arbejdsmarked og plejesektor:
– Overordnet set er det en gruppe, som enten har forladt arbejdsmarkedet eller kommer til at gøre det i løbet af få år. Det betyder, at de ikke længere betaler så meget skat, og også at de lokale arbejdsgivere kun i en vis grad kan finde arbejdskraft blandt de 60+-årige. Og hvis de bliver boende til de er i 70’erne og 80’erne, får mange af dem brug for hjælp og pleje, som er en betydelig udgift for kommunen, siger Jan Rose Skaksen.