Middelfart Kommunes budget for 2025-2028 bygger selvsagt på flere økonomiske fundamenter, som skal sikre, at kommunens udvikling og velfærdstilbud styrkes og udvides i de kommende år. Budgettet omfatter her flere forskellige finansielle mekanismer, der skal skabe balance i kommunens økonomi og samtidig fremtidssikre væksten og serviceniveauet i kommunen.

Som Middelfart Avisen tidligere har skrevet, er den store tilflytning til kommunen en af de vigtigste faktorer, der gør det muligt at finansiere ambitiøse investeringer i velfærd og infrastruktur. Men der er selvfølgelig også andre mekanismer, der spiller ind, herunder statslige tilskud og interne effektiviseringer. Tilflytningen har som nævnt ført til øgede skatteindtægter, hvilket har styrket kommunens økonomi markant. Med et større skattegrundlag kan kommunen nu realisere en række projekter, der sigter mod at forbedre borgernes dagligdag og sikre kvaliteten af kommunens velfærdsydelser.

– Vi har også kunnet se, selvfølgelig med lidt udsving, at vi får 2-3-400 flere borgere om året. Og det har vi fået siden 2017-2018, fortæller borgmester Johannes Lundsfryd Jensen om den store tilflytning til kommunen.

Men udover de øgede skatteindtægter fra tilflytningen, som har været et centralt økonomisk fundament, spiller også statslige tilskud en vigtig rolle, her indgår nemlig også et ekstraordinært finansieringstilskud på 3,1 mio. kr. fra staten i 2025, som er et af de elementer i budgettet. Tilskuddet giver kommunen et betydeligt økonomisk råderum, som gør det muligt at fremrykke en række planlagte anlægsprojekter og gennemføre investeringer, der ellers kunne være blevet udskudt. Tilskuddet er med til at sikre, at kommunen kan opretholde et højt niveau af velfærdsydelser til sine borgere.

En anden finansieringskilde er udligningstilskuddet fra staten, som bidrager til at udligne de økonomiske forskelle mellem kommunerne i Danmark. Dette tilskud giver igen Middelfart Kommune mulighed for at dække en del af udgifterne til de mange velfærdsforpligtelser, hvilket sikrer en mere stabil økonomisk situation over budgetperioden.

Udover disse eksterne tilskud har Middelfart Kommune også iværksat en række interne effektiviseringer og besparelser for at styrke den økonomiske balance. Dette inkluderer blandt andet målrettet kontrol af sociale ydelser, optimering af arbejdsgange, og reduktion af sygefravær blandt medarbejdere, og det skal være med til at hjælpe med at reducere udgifterne og forbedre den økonomiske effektivitet.

Middelfart Kommunes budget for 2025-2028 bygger altså på en kombination af øgede skatteindtægter fra tilflytning, statslige tilskud og målrettede interne besparelser og effektiviseringer.

Læs også: https://middelfartavisen.dk/succesfuld-tiltraekning-af-nye-borgere/