EUC Lillebælts nye tømrerafdeling blev indviet fredag eftermiddag efter at have været under opførsel i et års tid.
Siden 2021 har skolen huset hele tømreruddannelsen, og med tiden er der blevet brug for at udvide faciliteterne. Derfor blev spaden sat i jorden i 2023.
Nu siger kalenderen sommeren 2024. Afdelingen står klar til brug, og det blev markeret fredag eftermiddag ved et arrangement på skolen, hvor der først var taler og siden muligheden for at forsyne sig med snacks og soft ice, samt kolde drikke.
Første mand på talerstolen ude i eftermiddagssolen var EUC Lillebælts direktør, Lars Middelboe.
Da vi hed Fredericia-Middelfart Teknisk Skole, var vi aldrig i tvivl om, hvor populær tømreruddannelsen er. Vi forsøgte flere gange op igennem 80’erne og 90’erne, men ingen af de andre syntes, der var behov for uddannelsen på det, der dengang hed Fredericia-Middelfart Teknisk Skole. I midten af 00’erne fik vi en aftale med Hansenberg, og siden er det gået slag i slag. Efter et par år fik vi grundforløbet, og for fem års tid siden blev vi forfremmet til at søge hovedforløbet og fik godkendelsen. I dag uddanner vi tømrerne fra start til slut, sagde Lars Middelboe.
Han ser tilbage på opførslen af den tømrerafdeling som han håber fortsætter den udvikling håndværkerfaget har været i med, at flere og flere vil det, og at erhvervslivet er med til at understøtte eleverne med lærerpladser.
– Byggefasen har varet et års tid. Vi har fået et godt resultat. Vi har haft lidt udfordringer, men vi står her nu og har gode faciliteter til de unge mennesker, og det er en populær uddannelse. Vi ligger ret godt med de unge mennesker her, da mange af dem får lærepladsen, inden de er færdige, så det håber vi fortsætter, og virksomhederne fortsætter med at tage lærlinge, som de har gjort. Da vi startede her for mange år siden som Fredericia-Middelfart Teknisk Skole, var det et samarbejde med Fredericia og Middelfart kommune, og den dag i dag kommer der næsten lige mange mennesker fra begge sider af bæltet, forklarede Lars Middelboe.
Flere og flere vil tage en faglig uddannelse
Næste taler i rækken var Middelfarts borgmester, Johannes Lundsfryd. Han fortalte, at det er værdifuldt for tømrerafdelingen, at den nu står snorlige og er klar til brug.
Vi er stolte af det arbejde, der gøres på skolen, og det er dejligt at se, hvordan tingene udvikler sig og vokser, og nu udbyder den her uddannelse i fuld forløb. Jeg husker det første spadestik, hvor regnen stod ned, og vi stod under paraplyer på en muddermark, og se nu i dag. Vi står med en færdig bygning, der er indtaget rigtig fint, solen skinner, og da jeg kom, var de unge i gang med at slå søm i, da de konkurrerede. Det er et fantastisk billede for udviklingen, sagde Lundsfryd.
Den udvikling, som Lundsfryd hentydede til, er manglen på faglært hænder. Derfor er der gjort en indsats for at få unge til at tage i den retning, og der er Middelfart på rette køl, fortalte han.
– Helt kort handler det om at styrke de faglige uddannelser. I mange år har de uddannelser ligget nederst i hierarkiet, og det har vi kunnet se i optaget og på prioriteringen af uddannelserne. Vi kunne se det på investeringer og hele vejen rundt. Det skal vendes rundt. Vi skal have vendt det 180 grader, og vi er heldigvis godt i gang. Da jeg fik tallene for, hvor mange unge der tager faglig uddannelse i Middelfart kommune, kunne jeg se, at vi har rundet de 26 procent af ungdomsårgangen sidste år, og det er det, der skal til. Vi skal have flere unge til at få øjnene op for, at det er en solid uddannelse, der kan føre til meget, og en tømreruddannelse handler om mange forskellige ting og også om mere end bare at banke sømmet i. Uddannelsen er krævende, og derfor har vi brug for unge mennesker, der har hovedet og hænderne med sig, sagde Johannes Lundsfryd.
Forpligtelse til at tale fagene op
Næstformand for Unge- og Uddannelsesudvalget i Fredericia, Anette Hyre-Jensen (A), talte på vegne af Fredericia Byråd, hvor hun blandt andet lagde vægt på, at man har en forpligtielse til at tale fag som tømrerfaget op.
– Jeg har glædet mig til at komme her og se den her fantastiske bygning, der nu står færdig. Bygningen gør det endnu mere attraktivt at vælge en erhvervsuddannelse. Vi har som samfund en forpligtelse til at tale håndværker-, service- og industrifagene op, da de har stået i skyggen af de gymnasielle uddannelser. Danmarks vækst kalder på kloge hænder. I Fredericia er vi godt på vej til at ændre det, da den seneste oversigt over tilmeldinger til ungdomsuddannelser viser, at der er markant flere elever, som vælger en erhvervsuddannelse. Vi kan ikke helt slå Middelfart, men 25 procent af eleverne har tilmeldt sig en erhvervsuddannelse, og det gør, at vi er over landsgennemsnittet, sagde Hyre.
Anette Hyre mener, at den nye tømrerafdeling er en symbolik på den udvikling, som erhvervsuddannelserne går igennem. Det er med til at gøre det mere attraktivt at gå eksempelvis tømrervejen , at der investeres i at gøre rammerne for eleverne bedre.
– Det er et nyt kapitel for EUC Lillebælts uddannelsessted. Den nye bygning vil ikke kun forbedre de fysiske rammer, men også skabe flere muligheder for de mange elever, som vælger en karriere inden for tømrerfaget. Man mærker det allerede nu. Sammenholdt med at man kan tage hele tømreruddannelsen i Fredericia og oplever så stor en tilgang er superflot, sagde Hyre.
Efter talerækken blev den nye tømrerafdeling officielt indviet. Det skete ikke med den traditionelle snorklipning, men ved at Anette Hyre-Jensen og Johannes Lundsfryd tog fat i saven, og savede et bræt over i indgangspartiet. Derefter blev afdelingen, der rummer 1350 kvadratmeter, erklæret åben. I alt kan tømreruddannelsen på EUC Lillebælt nu tage op til 260 tømrerlærlinge.