Solen skinner på en fredag hos tømrerfirmaet Lynggaard & Bødker på Nordre Kobbelvej i Fredericia. Det er ikke kun på deres nye domicil, at der er lyse sommervibrationer; også virksomheden er i flor, og det glæder de to indehavere, Daniel Lynggaard og Michael Bødker, der fredag afholder reception.

Tømrerfirmaet Lynggaard & Bødker i Fredericia har oplevet en imponerende vækst siden sin oprettelse i marts 2017. Med et overskud på godt 2 millioner kroner, knap 40 lejemål, 16 ejendomme og 16 medarbejdere er virksomheden et godt eksempel på, hvordan hårdt arbejde og dedikation kan betale sig. Desuden har de fået byggetilladelse til fire nye ejendomme på Havepladsvej.

Daniel og Michael er også utroligt stolte over udviklingen i virksomheden, men det lå ikke i kortene, at det skulle gå så stærkt. De vidste samtidig hele tiden, at hvis det skulle gå galt, var de et godt makkerpar, og de kunne blive lønmodtagere igen.

– Vi startede i 2017 med selve tømrerfirmaet og det at være helt selvstændige på den tynde is, som man siger. Det er gået stærkt. I 2016 havde Michael og jeg en drøm om at få vores eget. Vi begyndte med at finde ud af, hvordan vi kunne købe vores første ejendom, siger Daniel Lynggaard.

– Det brugte vi afsindig lang tid på. Det var mange mails frem og tilbage med bankrådgivere, tilføjer Michael Bødker.

– Vi fandt en bank, der bed på. Men vi havde ikke noget selskab på det tidspunkt, så det blev min og Signes (Daniels hustru, red.) økonomi, der blev koblet sammen med Michaels. Det endte med, at vi købte en lejlighed til 320.000 kroner, derfra gik det skridt for skridt, siger Daniel, inden næste minde melder sig:

– Vi fik købt Bjerggade 50, vi renoverede den selv om aftenen efter arbejde, weekenderne blev også taget i brug, siger Michael.

Daniel havde lige fået sønnen Eskil, og det var presset med de mange timer, hvor de først passede arbejde og dernæst fritidsinteressen og drømmen om at stå på egne ben. Derfor tænkte de: vi bliver selvstændige.

– Jeg husker det som var det i går. Vi var for presset på tid, vi arbejdede jo altid, så vi tænkte, hvorfor ikke blive selvstændige; hvor galt kunne det gå? Vi havde jo vores værktøj, og vi kunne jo altid blive tømrere igen, hvis det ikke gik. Vi sprang ud i det, og det gik skridt for skridt, og nu står vi her i dag, siger Daniel Lynggaard og drikker af sin sodavand.

Interviewet foregår i deres nye domicil, hvor der både er lager, kontor og mødefaciliteter. Der er gode forventninger, for senere står den på hygge og grill med kollegerne. Michaels hustru, Majken, er kort forbi med pølser, vand og øl.

– Det handler om at skabe gode rammer for alle, siger Daniel med et smil, og det vender vi retur til, for det er ikke let at rekruttere i en branche, hvor der er mange, der gerne tager den arbejdskraft, der er på markedet. Men først tilbage til historien om Lynggaard & Bødkers spæde start og den rustne Opel Astra.

– Michael og jeg startede op med vores eget værktøj. Vi lejede et lille lokale i Brovad i Erritsø til 500 kroner i måneden. Vi kørte i Michaels Opel Astra,” husker Daniel.

– En hvid stationcar, fyldt med rust, tilføjer Michael med et grin og fortsætter:

– Vi lignede nok en suspekt virksomhed, der kørte rundt. At der overhovedet var nogen, der gad at bruge os, er utroligt. Vi brugte vores netværk, vi brugte fra mund til mund. Vi var rundt hos mange for at give tilbud, det var vildt spændende; vi var klar til at lave noget.

Men der var nu intet suspekt over de to unge håndværkere. De ville vise verden, at de var en ny type håndværkere, og selvom bilen var rusten det første år, og nogle måske tænkte sit, så var de alt andet.

En ny type håndværkere

– Vi var en ny type håndværkere. Vi var noget andet end tiden med lidt for mange øl. Vi var der til tiden, og vi hjalp kunderne, og leverede til tiden. Det gav os flere og flere kunder, fortæller Daniel.

Senere gik det rigtig stærkt. Det var ikke længere kun mund til mund-kunder, men også helt bredt, at der kom nye ordrer. I 2018 blev det tid til at købe en rigtig firmabil og den første lærling blev ansat.

– Vi fik vores første lærling og samme år en firmabil. Det var i 2018. Vi købte tre ejendomme i Kongensstræde i Fredericia. Vi købte ejendomme, der var ved at gå på tvangsauktion. Det blev vi gode til. Banken kunne også se, at vi leverede og knoklede for det. Vi var nystartede, men vi havde ideerne og knoklede. En af ejendommene havde vi også midler med ind i fra byfornyelsespuljen, så der vidste vi, at vi kunne arbejde 4-5 måneder med løn, fortæller Michael Bødker.

Senere rykkede Lynggaard & Bødker fra rammerne i Brovad.

– Vi lejede senere lager hos Thorni, enken efter Bent Ole Mortensen, hvis firma vi var udlært i. Vi ville faktisk have købt det, men det nåede vi ikke. Banken ville heller ikke helt være med på det tidspunkt. Vi lejede senere arealer hos Jørgen Suhr på Egumvej. Det hele gik stærkt. Vi er i dag 16 mand. Det gik virkelig stærkt i 20’erne, siger Daniel Lynggaard.

Selvom det går stærkt, så er forretningen grundlagt efter et økonomisk sundt princip.

– Hvis vi ikke vil mere, kan vi altid lukke pænt ned, men det er absolut ikke planen. Vi knokler på og har gang i mange spændende projekter, men vi har en god økonomi og en filosofi om, at vi skal være sikret altid. Vi har altid sagt, at alt hvad vi gør, skal hænge sammen, så vi altid kan lukke en sag selv, hvis der skulle opstå problemer, siger Michael og Daniel.

Fra ansatte til chefer

I interviewet, over de tre sodavand i det varme vejr, taler vi om rolleskift. Daniel Lynggaard var før en spasmager, fortæller Michael Bødker med længsel i stemmen, men sådan er det ikke længere.

– Daniel var en maskine dengang, han kunne virkelig lave spas, siger han, inden Daniel tager over i samtalen med en seriøs stemme.

– Man skifter jo rolle i livet. I dag taler vi om MUS-samtaler, skriver APV og udvikler vores kolleger i samarbejde. Det er en anden fase i livet, man bliver jo voksen, siger Daniel Lynggaard med et smil.

I dag har virksomheden i alt fire lærlinge, og selvom der er mange anekdoter fra folks læretid, så er tiden generelt en anden i dag, hvor de enkelte lærlinge og medarbejdere er meget individuelle og skal behandles forskelligt.

– For 10 år siden kunne man lave meget mere, sådan er det ikke i dag. Det er en anden tid i dag, og det er også okay. I dag handler det heller ikke om løn, alt er vendt om. Arbejdspladsen skal være attraktiv, og vi skal tilbyde en stor portion fleksibilitet generelt, men det er jo give and take. Det gælder jo begge veje, fortæller Lynggaard.

– Men det er en kamp, når man skal rekruttere medarbejdere. Men vi er godt kørende og har et godt team. Da vi startede, så vi ind i et arbejdsmarked, hvor ingen var ledige, så vi rekrutterede via mund til mund. Derefter er folk kommet. Vi har fået et godt ry, og det er vi stolte over, tilføjer Michael og Daniel til samtalen om medarbejdere.

Generelt er der stadig stor mangel på arbejdskraft, og det er ikke let at finde de rigtige folk, når man starter op.

– Der er stadig mangel på arbejdskraft. Vi er glade for vores medarbejdere, og vi har dygtige folk, som vi ikke har behov for at være over hele tiden. Vi stoler på dem, og de leverer. Det er vi glade for. Vi sparer meget tid på at have dygtige medarbejdere, der selv kan afslutte sagerne. Det sparer vi meget tid på. Vi skal være en god og moderne arbejdsplads, siger de begge og kommer ind på selve tømrerfaget, som er blevet meget populært.

– Tømrerfaget er blevet et modefag, alle vil være tømrer, men det er ikke for alle. Det er ikke altid vejen for alle. Vi kender godt dem, der søger 40 lærepladser, men så er der nok en grund til, at det ikke skal være. Generelt er det jo skønt, at faget er populært. Vi er også glade for, at vi har et ry for at være en ungdommelig arbejdsplads. Nogen tror også, at når de har været en uge i praktik, så har de sikret læreplads. Sådan er det ikke. Vi skal sikre os det rigtige match, vi skal sikre dem en god uddannelse, og vi skal i sidste ende tjene penge. Det er en forretning, siger de og slutter:

– Vi er virkelig glade for vores arbejde. Det er en drøm, hvad vi har nået. Vi tror på det, og vi glæder os til mange gode år fremadrettet. Det hele betyder noget. Vi har også fået ros af vores bank, vores rådgivere og vores omverden, det betyder noget.

Reception på fredag

Lynggaard & Bødker har for nylig flyttet til et nyt domicil på Nordre Kobbel 17B, der omfatter 5000 m² og en 500 m² bygning med kontor og lager. For at fejre dette inviterer Lynggaard & Bødker til åbent hus for kunder, samarbejdspartnere og venner af selskabet fredag den 31. maj fra kl. 11-16.00. Her vil gæsterne kunne nyde mad fra en foodtruck, en bar og bemanding fra Urbania Streetfood.