Fredericia KFUM og EGIF Fodbold er gået sammen, og har etableret et nyt samarbejde på pigesiden. I første omgang er projektet begrænset til årgangene 2011-2014, men det udelukkes ikke, at holdsamarbejdet, som kommer til at hedde Fredericia Q, udvides. Begge klubber var tidligere med i samarbejdsklubben; Fredericia KF.
Shortsene er kommet frem, og børnene drysser ind i KFUM Parken for at komme til træning torsdag aften, og fra efter sommerferien kommer der endnu mere liv. I klublokalet denne torsdag aften sidder Fredericia KFUMs formand, Martin Erdmann, KFUMs pigeansvarlige Terkel Bruun, EGIF Fodbolds formand Mads Hansen og EGIF Fodbolds pigeansvarlige, René Pløen. De sidder klar til at fortælle om deres visioner og planer for Fredericia Q, der ser dagens lys.
Håber på kommunal støtte
I forvejen har Fredericia pige- og kvindefodboldklubben, Fredericia KF, der er en holdsammenslutning, hvor pt. Trelde GI og Taulov-Skærbæk Idrætsforening er en del af samarbejdet. Tidligere har KFUM og EGIF været med, men det er de ikke mere.
– Det er rigtigt. Vi har været inde over det et par gange, men det stoppede for fem måneder siden, fordi vi ikke kunne se os i det perspektiv, de ville. Vi har indbyrdes mellem EGIF og KFUM stadig haft fællestræninger med en god kemi. Vi håber, Fredericia Kommune vil kigge vores vej i forhold til at støtte, siger formand Mads Hansen fra EGIF Fodbold.
Formand for Fredericia KFUM, Martin Erdmann, understreger Fredericia Q’s vision for det nye pigesamarbejde er et mål om at skabe et inkluderende miljø for alle spillere på alle niveauer. Det er der simpelthen brug for i Fredericia, mener han.
– Vi gør det for at tilbyde flest mulige piger at spille fodbold, og det er på alle niveauer. Om de kommer for at spille på A-, B- eller C-holdet er ligemeget for os. Vi vil bare have, at pigerne har et godt miljø at være i, og at vi har et godt tilbud til dem, siger Erdmann.
Martin Erdmann forklarer yderligere, hvorfor samarbejdet mellem Fredericia KFUM og EGIF Fodbold er så naturligt og fordelagtigt:
– De piger, vi har, er på samme aldersniveau, og derfor giver det rigtig god mening at samarbejde. Vi har samme værdisæt i de to klubber, slår Martin Erdmann fast.
René Pløen, der også er med til at starte projektet glæder sig over det positive miljø, som det nye samarbejde bygger på. Han fremhæver, hvordan begge klubber har etableret et solidt fundament med mange engagerede spillere og trænere, der bidrager til projektets succes.
– Vi har et fedt setup i de to klubber, og vi har et godt miljø med mange spillere. Der er mange, der kan bidrage på forskellige måder, siger Pløen.
Samme syn har man hos KFUM, hvor Terkel Bruun fremhæver lige præcis vigtigheden af fællesskab og trivsel i pigefodboldprojektet. Han understreger, hvordan et stærkt socialt miljø kan gøre en stor forskel for de unge spillere og deres udvikling.
– Der er også noget trivsel i det. Der kan godt mangle pigefællesskaber, og det med at tilbyde rammer omkring pigefodbolden som et fællesskab er vigtigt for os, forklarer Bruun.
Drenge- og pigespillerne skal mængle
For Mads Hansen er sammenspillet mellem drenge- og pigeholdene også vigtigt, det bidrager til et stærkt fællesskab og hvorfor de valgte ikke at centralisere det hele i Fredericia KF:
– De gode miljøer skabes også af, at pigerne kan gå op ad drengene og få et fællesskab med dem på tværs af holdene. Vi kan se, at de render rundt sammen på fodboldskolerne, og de har det godt sammen. Det er også et parameter, hvor vi ikke synes, det var godt at samle det hele i Fredericia KF, der har deres eget ude ved Fredericia Idrætscenter, hvor der ikke er andre end dem selv. Vi har oplevet, at drengene kommer og ser pigerne, og omvendt ude hos os i Erritsø, siger Hansen.
Rent praktisk vil træningerne blive organiseret mellem de to klubber, her skal klubberne sikre, at spillerne får glæde af faciliteterne i både KFUM og Erritsø.
– Der er to klubber, og de kommer jo til at træne sammen. Vi starter med, at der trænes én gang i ugen i KFUM og én gang i ugen i Erritsø. De hold, vi får sat sammen, bliver delt op med, at halvdelen får hjemmebane i Erritsø, og den anden halvdel får hjemmebane i KFUM, og så kommer vi til at rotere på et tidspunkt.
Hvad med Fredericia KF?
Både Fredericia KFUM og EGIF var tidligere med i samarbejdsprojektet; Fredericia KF, men det er fortid, og når René Pløen skal sætte ord på, hvorvidt Fredericia kan rumme to pigefodboldprojekter, nemlig Fredericia KF og det nye Fredericia Q forklarer han, at byen er stor nok til at støtte begge initiativer og ser det som en sund konkurrence.
– Det er sund konkurrence, at der nu er to pigesatsninger, og jeg synes, byen er stor nok til det. Det viser den tilslutning, vi har til vores projekt her. Det kan sagtens være, at det på sigt giver mening at have én samlet enhed, men det må vi se på i fremtiden. Det er heller ikke samme årgange, vi har. De har ældre årgange end os, og derfor kan det ikke sammenlignes, forklarer Pløen.
Der er ligeledes allerede sat meget i værk for at styrke fællesskabet mellem spillerne fra de to klubber. Han forklarer, hvordan fællestræninger og sociale aktiviteter vil hjælpe med at skabe en stærk sammenhæng blandt pigerne.
– Vi starter med fællestræninger allerede nu. Efter sommerferien bliver det mere socialt. Vi tror dog, at de kender hinanden bedre, end vi lige går og tror. De piger, vi har i Erritsø, kommer fra mange forskellige steder i byen, og dermed har de connection til en masse forskellige personer i forvejen. Mange går til sportsgrene på kryds og tværs, og forældrene kender hinanden. De sidste to år har vi løbende haft fællestræninger, så de kender også hinanden lidt allerede nu, siger René Pløen.
Fredericia Q starter officielt op efter sommerferien, og der forventes omkring 110 pigefodboldspillere i projektet. Med dette nye initiativ håber Fredericia KFUM og EGIF Fodbold at styrke pigefodbolden i området og skabe et sundt og socialt miljø for de unge spillere. Sammen ser de frem til at forme fremtidens fodboldtalenter i Fredericia.