Danmarks befrielse blev lørdag markeret i Fredericia. Det skete med taler, som ikke overraskende fokuserede på den aktuelle situation med krige i Europa og Mellemøsten.

Den 4. maj markerer mindet om dem, der har mistet deres liv under krig og konflikter, især dem, der kæmpede for frihed og demokrati. Dagen er særligt kendt for at ære faldne soldater fra Danmark under besættelsen under Anden Verdenskrig og andre konflikter. Det er en dag for refleksion, minder og anerkendelse af ofrenes mod og offer.

Markeringen i Fredericia startede på 4. maj-pladsen, hvor Postorkesteret gav koncert fra 10:30 – 11:00. Omkring 150 var mødt op, heraf flere familier til faldne soldater fra 2. verdenskrig. Formand for 4. maj komiteen, Ole Steen Hansen, tog derefter ordet og sagde blandt andet:

– De (soldaterne, red.) har betalt den højeste pris i kampen for frihed og demokrati. De, der oplevede den tid og kæmpede for et frit Danmark, forsvinder en efter en. Vi har en forpligtelse til at sørge for, at deres kamp og deres liv ikke var forgæves. Fortællingen om dem skal vi give videre til de kommende generationer. Det er ungdommen, der skal bære historien videre i fremtiden. Det gør vi ved at uddele en frihedspris for unge ved rådhuset, sagde Hansen og fortsatte:

– Der kæmpes i dag frygtelige kampe i Europa og i Mellemøsten. Vores tanker går til dem, som lige nu kæmper for friheden, ikke mindst deres børns frihed.

Gæstetaler var generalmajor i Hjemmeværnet, Jens H. Garly. Hans tale i fuld længde kan ses her:

Da Garly havde talt færdig, var det tid til at lægge de obligatoriske kranse, inden faklerne blev tændt, og der i samlet flok blev marcheret mod Fredericia Rådhus. Her tog borgmester Christian Bro ordet og talte, da Frihedsprisen skulle uddeles, men inden da havde han en overraskelse. Jens H. Garly blev kaldt frem for at overrække Johannes Lund Jensen en senior grade-medalje. Den første af slagsen i Danmark.

Efter overraskelsen, som skete på Jensens 84-års fødselsdag, var det tid til uddelingen af Arlette Andersens Frihedspris. Vinderne blev Sofie Toft Petersen, der vandt førsteprisen på 15.000 kroner. Johanne Hvilborg vandt andenprisen på 10.000 kroner, mens Marie Loft Autzen vandt tredjeprisen på 8.000 kroner.


Efter den offentlige markering fortsætter mindet om 4. maj i de danske hjem i aften, hvor traditionen med at sætte lys i vinduerne fortsætter. Dette symbolske handling minder os om at ære og huske dem, der har ofret deres liv for frihed og demokrati. Lysene i vinduerne er et tegn på solidaritet og respekt, og de skaber et smukt og rørende syn i hele landet, der minder os om vores fælles historie og værdier.