I dag åbner Folketinget igen dørene på denne første tirsdag i oktober. Politikkerne samles med en ny bølge af ideer, drømme og visioner for fremtiden, og der er en klar forventning om, at de vil tage de nødvendige skridt for at styrke Danmarks position som et førende erhvervsliv og bæredygtigt samfund. I takt med denne politiske genstart er der fra erhvervslivet, herunder ADP A/S, et stærkt ønske om, at ord skal omsættes til konkret handling.
Rune D. Rasmussen, CEO for ADP A/S og medlem af bestyrelsen i Danske Havne, har i en nylig kronik fremhævet, at havnepartnerskabets anbefalinger nu skal realiseres. Han skriver: – Regeringens havnepartnerskab har netop afleveret deres anbefalinger til Transportminister Thomas Danielsen og Erhvervsminister Morten Bødskov, og nu er det tid til konkret handling.
Rasmussen understreger, at de danske erhvervshavne er en forudsætning for vækst og beskæftigelse, især i forbindelse med den planlagte udbygning af havvind frem mod 2030.
I kronikken fremhæver Rasmussen også vigtigheden af, at havnearealer forbliver dedikeret til havneformål og ikke trækkes ud til andre formål, såsom boligbyggeri.
– Havnearealer skal reserveres til havneformål, så ejerne ikke forfalder til at trække aktive havnearealer ud til eksempelvis boliger, siger han og tilføjer, at tempoet for myndighedsgodkendelser skal accelereres, så udvidelser af danske havne kan ske i et tempo, der svarer til andre europæiske lande.
Rasmussen bemærker, at den nuværende sagsbehandlingstid for miljøgodkendelser ofte er en hæmsko for at komme i gang med grønne projekter, såsom anlæg til fangst og lagring af CO2.
– Hurtigere sagsbehandling er afgørende, hvis Danmark skal leve op til sine klimaambitioner og imødekomme markedets efterspørgsel efter bæredygtige løsninger, forklarer han.
ADP A/S har et klart fokus på bæredygtighed og innovation. – Det er absurd, at vi fx ikke selv må sætte solcelleanlæg på vores lager- og logistikbygninger, selvom det kunne bidrage væsentligt til elforsyningen i Trekantområdet, skriver Rasmussen. Han tilføjer, at installation af solceller på deres 300.000 kvadratmeter tage i Taulov Dry Port ville kunne dække elforbruget for både Fredericia Havn og omkring 1.400 husstande i kommunen.
Endelig understreger Rasmussen, at det er vigtigt at åbne op for kommercielle investeringer i havnesektoren.
– For at sikre havnens fremtidige udvikling er det vigtigt at fremme offentligt-private partnerskaber og skabe lige vilkår for adgang til privat kapital, siger han.
Når Folketinget samles i dag, er det med en gylden mulighed for at tage skridtet fra anbefalinger til handling.
– Det er nu, vi skal gribe muligheden for at gøre en reel forskel for havnene, økonomien og miljøet, afslutter Rune D. Rasmussen. Med det rette fokus og vilje kan vi sikre, at de danske havne forbliver robuste aktører i samfundet og bidrager til Danmarks grønne agenda, slår han fast i kronikken her.